Gör ditt webbinnehåll sök- och hittbart
Att optimera ditt innehåll för sökmotorer (SEO) är avgörande för att säkerställa att det når rätt besökare. Här har vi samlat praktiska tips för dig som är webbredaktör på ki.se kring hur du kan skapa innehåll som både är lätt att hitta och lätt att ta till sig.
Varför ska jag anpassa mitt innehåll för en sökmotor?
En stor del av trafiken till vår webbplats kommer från sökmotorer. Att fokusera på besökarnas behov och beteende när du bygger upp ditt innehåll skapar en bättre upplevelse både för besökaren och för en sökmotor som vill ge besökaren så bra träffar som möjligt. I tabellen ser du, i procent, hur besökarna kom till webbplatsen under 2024.
Hur gör jag?
- Definiera mål och målgrupp.
- Ha specifika och kompletta rubriker, undvik allmänna sidnamn.
- Identifiera nyckelord, använd de ord målgruppen söker på.
- Låt brödtexten konkreta svar på frågor.
- Strukturera texten med hjälp av formatmallar.
- Skriv korta textstycken och raka meningar.
- Tänk på språket. Skriv enkelt och tydligt, stava rätt.
- Komplettera film, bild och ljud med text.
- Se till att sidan fungerar som besökarens första sida och
- Länka vidare till relaterat innehåll.
Detaljer
Försök vara så tydlig och konkret som möjligt när du sätter rubriken för din sida. Undvik att döpa din sida till generiska namn som personal, forskning, om oss, avhandlingar eller liknande. Om du måste skapa sidor av denna typ bör du utöka sidans namn med mer specifik information kring organisatorisk tillhörighet, geografisk plats etc. Exempelvis "avhandlingar vid MEB" eller "personal på HR-avdelningen".
Använd relevanta nyckelord. Använd dem i sidans titel, i ingress, mellanrubriker och i brödtext.
Utgå från de ord som besökaren använder. Lägg till ord som de söker på, även om de kanske inte är korrekta. Till exempel är det många som söker på ordet "terminalglasögon" fast det heter Arbetsglasögon. Ordet Arbetsglasögon är det däremot få som söker på.
Ingressen ska vara en kort sammanfattning av vad besökaren kan hitta på din sida, exempelvis ”På denna sida kan du hitta säkerhetsrutiner, hur du bokar ett pass inom friskvården och hur du bokar en lokal för ett möte”. Tänk på att använda nyckelord i ingressen som besökaren kan tänkas söka efter. Detta gör det lättare för sökmotorer att förstå att vilka frågor din sida svarar på och om den innehåller det som besökaren letar efter.
Vi får ofta frågan om en sida ska vara lång eller kort. Det går att inte att svara på, för det beror på vem som är målgrupp för sidan och vad den personen har för mål med sitt besök. Det viktiga är att sidan tydligt svarar på en fråga som besökaren har. Det kan vara en kort sida med ett konkret svar där besökaren får svar och kommer vidare utan att skrolla eller klicka på någonting på sidan eller lång, detaljerad sida där besökaren stannar länge, skrollar till botten, läser hela texten och vill hitta fler länkar till mer läsning i ämnet. Båda fungerar så länge de möter besökaren behov av information och svar.
Se till att skapa sidor med tydlig struktur. Tänk att det ska vara lätt för en besökare att skumma sidan och snabbt få en uppfattning om innehållet.
- Skriv tydlig rubrik (sidtitel), som är unik för webbplatsen.
- Mellanrubriker (H2, H3 och H4) som kommer i ordning och fungerar som etiketter för innehållet på sidan.
- Korta textstycken
- Gör punkt- och num-listor för innehåll som är uppradningar
- Markera viktiga ord i texten med fetstil (Obs! detta är inte ett sätt att göra en rubrik, endast ett sätt att markera viktiga ord)
- Bryt av texten med till exempel en faktaruta, när detta passar för innehållet.
En sökmotor förstår innehåll som är strukturerat enligt webbriktlinjerna för tillgänglighet.
- Sätt rubrik och mellanrubriker i ordning (H2 innan H3 och så vidare).
- Ta bort överflödig text, förenkla det som blir kvar.
- Skriv tydliga länktexter.
- Använd Formatmallar/komponenter för att skapa struktur och överskådlighet på ert innehåll.
- Beskriv innehåll som inte är text, alltså bilder, filmer och ljud. Använd alt-texter.
- Texta och syntolka rörlig media.
- Uppdatera sidorna.
Läs mer om tillgänglighet och vad som krävs av sig som är webbredaktör.
Vad är SEO?
SEO står för sökmotoroptimering och består av metoder och arbetssätt för att göra ditt innehåll lättare att hitta och driva relevant trafik till det från sökmotorer.
- Teknik som gör att sökmotorer kan tolka innehållet. till exempel URL-struktur, sitemap, kod
- Navigation och struktur så att en sökmotor förstår vilken information som är viktigast
- Länkar och sociala medier - innehåll som har många vägar in uppfattas som efterfrågat av en sökmotor
- Redaktionellt arbete, till exempel unikt innehåll, struktur inom sidan, tydliga rubriker och mellanrubriker, nyckelord som besökaren söker på, stava rätt med mera.
Genom att förstå och tillämpa SEO-principer kan du öka trafiken till din sida och förbättra användarupplevelsen.
När du har en tydlig bild av vem din målgrupp är och varför den personen behöver ditt innehåll blir det lättare att skapa innehåll som användarna behöver. Innehåll skapat för en besökare med dennes behov och beteende i fokus kommer det också att hittas av en sökmotor.
Testa hittbarheten
Testa om din sida eller ditt dokument kommer högt upp i träffresultatet vid sökningar på de ord/sökfrågor du tror att din besökare använder. Om den inte gör det fundera på om sidan ska struktureras om och om du använder orden på rätt ställen, i rubrik, ingress, mellanrubriker med mera.
Att arbeta med sökmotorsoptimering är en process, inte ett engångsarbete. Du måste utvärdera och justera kontinuerligt för att säkerställa att du når din tänkta målgrupp och att de är nöjda med besöket.
Läs mer om vilket stöd du kan få kring analys och utvärdering av dina sidor på ki.se.
Gör ditt dokument hittbart med en sammanfattning
Dokument av typen .pdf, .docx och .xlsx saknar ingressfält. För att öka relevansen och hittbarheten bör man fylla i fältet Search snippet (kan ha rubriken Notes). Det fungerar på samma sätt som Descriptionfätet. Texten du skriver här visas i träffresultatet när någon söker på webben. Använd 250 tecken för att beskriva vad det är för dokument och hur det kan användas. Exempelvis "Regler och riktlinjer kring alkohol". Skriv i hela meningar och skriv något annat än rubriken på ditt dokument, den informationen finns ju redan med i sökträffen.
Tänk på att dokument på webbplatsen på måste vara tillgängliga, du kan läsa mer om vad det innebär på Tillgängliga pdf:er.