Profilsida

På Karolinska Institutets webbplats medarbetare.ki.se finns det så kallade profilsidor för alla medarbetare. Profilsidan innehåller kontaktuppgifter till dig och kan också utökas med mer information om din bakgrund, vad du arbetar med, uppdrag, publikationer etc.

På denna sida hittar du svar på frågor och instruktioner för hur du arbetar med din profilsida.

Profilsidan består av två delar.

 1. Kontaktuppgifter och information om befattning och organisation som hämtas från KI:s identitets- och behörighetssystem IDAC.
 2. En personlig del. Denna del ansvarar varje medarbetare själv för. Du fyller på med ytterligare information som kan hjälpa en besökare att förstå den roll du har inom KI. 

Profilsidan ska innehålla relevant information för arbetet vid KI och följa föreskrifterna för KI:s webbplatser samt anvisningarna för dessa.​​​​​

Redigera din profilsida

Gå till https://medarbetare.ki.se/login om du inte redan är inloggad på medarbetarportalen. Du kan också klicka på Logga in i sidhuvudet. 

Du kan inte använda Internet Explorer för att redigera profilsidan. Använd andra webbläsare.

I fältet Username: Ange ditt KI-ID.

I fältet Password: Ange ditt lösenord (samma som när du loggar in på din dator/e-post t.ex.).

Klicka på Log in och du är nu inne i systemet.

Högst upp på sidan finns nu en svart list, där ditt namn står. När du klickar på ditt namn finns en länk Edit Profile, där du kan redigera profilsidan. 

Du kan förbereda den information du vill lägga in i ett separat dokument, så att ändringarna går snabbt att genomföra och du har kvar informationen om exempelvis webbläsaren stängs innan du sparat.

Skärmdump

Profilsidans adress

Adressen genereras från din e-postadress. Personer med samma namn särskiljs i e-postadressen genom ett nummer, detta kommer också slå igenom för profilsides-adressen. Exempel: johanna-sjoblom-1.

 • medarbetare.ki.se/people/fornamn-efternamn för svensk version. 
 • staff.ki.se/people/name-surname för engelsk version.

Grundläggande kontaktuppgifter

I sin grundläggande form innehåller profilsidan enbart kontaktuppgifter till dig. Kontaktuppgifterna hämtas in från identitets- och behörighetssystemet IDAC. IDAC är en slags personalkatalog som bland annat hanterar ditt KI-ID och din e-postadress och som hämtar person- och organisationsinformation från andra system, bland annat Primula för anställda och UBW för anknutna.

Om något är fel med dina grundläggande kontaktuppgifter, så måste dessa ändras i källsystemet. 

Titel

Den titel som visas vid ditt namn är den befattning som du fick när du anställdes eller anknöts. 

Namn, e-post och telefonnummer

Namn, e-postadress och telefonnummer hämtas från IDAC. Grundinställningen är att mobilnummer automatiskt är dolt på profilsidan. Om du vill visa eller lägga till ett mobilnummer gör du de inställningarna i IDAC.

Organisation

Organisationstillhörigheten visas upp som ett träd på din profilsida. Om du har flera tillhörigheter visas alla. Då visas också vilken befattning som är kopplad till organisationen.

På den engelska profilsidan kan det vara svenska namn på en del organisationstillhörigheter. Det beror på att det inte finns någon engelsk översättning på organisationen inlagd i källsystemet Primula.

Om du klickar på en länk till en organisation från profilsidan kommer du till en sida där alla anställda och anknutna inom gruppen visas i en automatiskt genererad lista från IDAC. 

Adresser

Besöksadressen som visas på profilsidan hämtas från IDAC. Om du vill ändra den till något annat, gör du det i IDAC. Postadressen hämtas från IDAC och är kopplad till den organisation du tillhör. Om du har flera tillhörigheter visas den adress som hör till din primära tillhörighet. Är adresser fel på en hel grupp så kan det vara fel på en högre nivå i IDAC. Kontakta då supportsystems@ki.se.

Information du kan fylla i själv

Profilsidan kan också utökas med mer information om din bakgrund, vad du arbetar med, uppdrag, publikationer med mera. Uppdaterade profilsidor gör det enklare att komma i kontakt med rätt person och kompetens, både för utomstående och för andra anställda. Profilsidan är i regel första träff vid en sökning på ditt namn via KI:s sökmotor och ofta också första träff vid sökning på t ex Google.

Innehållet ska spegla din roll på KI, information om till exempel uppdrag i bolag, föreningar eller annat som ligger utanför denna roll platsar inte på profilsidan.

Eftersom profilsidan är en presentation av dig själv ska du skriva i jag-form i löpande text.

Nyheter om dig kan också visas på profilsidan. Detta styrs av om en webbredaktör lagt till dig i en nyhet.

Profile information

Först i formuläret kommer språkneutral information, det som visas på samma sätt på både svenska och engelska sidan.

Foto på dig

Om det inte finns personliga skäl som säger annat ska du lägga till ett porträttfoto. När du laddar upp en bild, se till att:

 • Fotot är i porträttformat och föreställer dig
 • Storleken på fotot är minst 150 x 250 pixlar men gärna större (systemet minskar den till lagom storlek)
 • Du har rätt att använda bilden
 • Ditt namn ingår i bildfilens namn.

Se till att du har bilden sparad så du kommer åt den från din dator. Klicka på knappen Upload. Du kan nu bläddra dig fram till bilden på din dator. Klicka på ”Upload” och låt systemet ladda upp filen.

Organisational webpage links

Du som är en del av en forskargrupp ska inkludera en länk till din forskargruppsida.

Du kan också lägga till länk till enhet och institution. Länktexten formateras automatiskt. 

Karta till din arbetsplats

Ange gata, postnummer och ort till din arbetsplats i de angivna fälten. Spara. En länk till en karta från Google Maps kommer då att visas i högerspalten på sidan. Vill du ta bort en karta kryssar du i den lilla rutan ”Delete”, under adressfälten. Adressfälten här har bara med kartan att göra och visas ej utskrivet på sidan. Om adressen inte stämmer på din profilsida, pröva att göra justeringar i Google Map Maker.

Sociala länkar, exempelvis Linkedin, Twitter

Plats för att exempelvis länka till sin Linkedin-profil eller Twitter-konto. Länkarna hamnar i högerspalten på sidan.

Title: Här skriver du namnet som länken ska ha.
URL: Här skriver du länkens adress.

Summary (Sammanfattning)

Man kan sammanfatta sin roll i en eller två meningar. Ett fält där du kan skriva in en sammanfattning om max. 200 tecken av vad du gör. Fältet visas tillsammans med ditt namn och titel + ev. bild högst upp på sidan. Denna sammanfattning kan också hämtas till kontaktkort på andra sidor inom webbplatsen.

skärmdump för medarbetares profilsidor
Så här ser det ut när du ska redigera profilsidans textfält. Verktygsfältet är inramat.

Textfält

Fyll i de fält som du vill använda på sidan. Enbart de fält som du valt att fylla i kommer att visas på profilsidan. Svensk titel visas inom parentes nedan.

 • About me (Om mig). Här kan du lägga till övergripande information om dig själv och vad du arbetar med vid KI.
 • Research description (Forskningsbeskrivning). Här kan du beskriva din forskning.
 • Teaching portfolio (Pedagogiska meriter) Här kan du lägga till information om dina pedagogiska meriter.
 • Education (Utbildning). Här kan du lägga till information om din utbildning, examen med mera.
 • Academic honours, awards and prizes (Akademiska priser och utmärkelser). Här kan du lägga till information om akademiska utmärkelser och priser.

Länk i brödtext

Markera ett ord eller mening som ska bli en länk i texten. Tryck på länkikonen och sök upp sidan du vill länka till eller klistra in URL:en.

Bild i brödtext

För att ladda upp en bild i brödtext, så ställer du markören i det stycke du vill att bilden ska höra till. Klicka på bildikonen och ladda upp filen. Bilden går inte att beskära eller minska i storlek (det får du göra innan du laddar upp den), men du kan bestämma placering av bilden. Texten flödar runt bilden. Tänk på att det kan se olika ut beroende på skärmupplösning, skärmstorlek m.m. 

Bilden kommer inte att kunna användas av någon annan. 

Länk till en enstaka publikation i brödtext

Tryck på Pubmed-ikonen och klistra in hela länken från Pubmed, till exempel https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31207604/

Dokument

Möjlighet att ladda upp dokument, t.ex. CV/Meritportfölj.

Här kan du ladda upp ett eller flera dokument, exempelvis CV. Tillåtna format är txt, pdf, doc och docx.

Länkar

Här kan du lägga till länkar till exempelvis forskargrupp, projekt, eller annat du tycker är relevant för din profilsida.

URL: Klistra in länkens adress.

Title: I detta fält anger du namnet på länken.

För att lägga till fler länkar, klicka på knappen ”Add another item” och upprepa.

Inbäddade filmer och presentationer

Om du lägger till filmer och/eller presentationer visas de på båda språken på din profilsida.

Videos

I detta fält kan du lägga in länkar till filmer som ligger på plattformar som stödjer ett visst videoformat, till exempel YouTube. Filmerna kommer att hamna i högerspalten på din sida.

Hämta en delad länk från YouTube och klistra in den i fältet Videos.

Video (all languages)

Om du har en film som inte går att klistra in som en länk enligt ovan, till exempel från KI Play, så kan du använda detta fält. Du måste först hämta inbäddningskoden från Play-tjänsten som Iframe och sedan kan du bädda in den koden på sidan. 

Presentationer

Visa presentation från till exempel Slideshare på profilsidan genom att klistra in den delade länken till presentation i textfältet. Presentationen kommer att hamna i högerspalten på din sida. 

Språkversioner

Både svenska och engelska används för profilsidorna. En engelsk och en svensk version skapas och du växlar mellan språken via en länk på respektive sida. Var noga med att skriva information på rätt språk så att sammanhanget blir korrekt för besökaren. 

För att växla mellan språken när du redigerar din profilsida, tryck på Translate högst upp på sidan.

Spara

För att ändringar ska genomföras, tryck på knappen ”Save (this translation)” längst ner på sidan. Gör detta regelbundet.

Logga ut

Du loggar ut från webbplatsen genom att klicka på ditt namn, sedan Log out och stänga webbläsaren.

Publikationslista från KIB:s bibliometridatabas

Om du har publikationer och vill visa dem på din profilsida behöver du göra en inställning i bibliometridatabasen.

Instruktioner för att visa publikationer hos KIB.

Notera att det är en fördröjning från att ändringar görs i bibliometridatabasen till dess att publikationer syns på profilsidan.

Vad gör jag om något är fel eller om jag vill ändra något?

Vänd dig till din HR-administratör om det är något fel vad gäller din personinformation. 

Jag har ingen profilsida – varför då?

Webbplatsen hämtar automatiskt in information från IDAC varje dygn. Då hämtas också information om vilka som slutat och vilka som börjat på KI. Även ändringar för befintliga medarbetare hämtas. 

Om du precis har börjat på KI, kan det ta något dygn innan din profilsida finns.

När din anställning eller anknytning avslutats så försvinner också din profilsida. 
 

Förslag till utveckling och förbättringar

Skicka ett mejl till webb@ki.se eller hör av dig till din lokala huvudredaktör.

Mer information för inloggade medarbetare

Det finns mer information för dig som arbetar i följande grupper

 • C6.Information
 • K1.Molekylär medicin och kirurgi
 • K2.Medicin, Solna
 • K9.Global folkhälsa
 • UF.Förvaltning
Logga in med KI-ID