Visa filmklipp i Drupal

Film måste laddas upp till en annan tjänst och sedan bäddas in i din sida på ki.se via en embed-länk. Här visar vi olika sätt som du kan göra det på.

Med blocket Embed kan du bädda in innehåll från vilken tjänst som helst, till exempel Google Maps, Iframes, Twitter och Instagram. Det är också möjligt att bädda in video här. Men blocket Embedded video är specifikt avsett för videotjänster som stöder tekniken oEmbed, då det ger en bättre lämpad formatering för video. KI Play stöder inte den tekniken och går därför inte att visa genom Embedded video. Då får du använda blocket embed istället. 

Embedded video

När du lägger till blocket Embedded video kan du välja mellan att infoga en film du redan använt (den ligger fortfarande på en annan tjänst, som YouTube) eller lägga till en ny film och fylla i information om den. Om du vill visa en video som stödjer formatet oEmbed, från t ex Youtube, använd Promo regular. För att ladda upp videon, tryck på Media och välj sedan Add video (eller leta efter befintlig). Den text du skriver in i Body visas tillsammans med videon. 
 

Exempel på inbäddad film Embedded video:

Embed

De flesta streamingtjänster tillhandahåller inbäddningslänkar. Att bädda in innebär alltså bara att du letar reda på den länken (till exempel delningskoden från KI Play)  klistrar in den i blocket och skriver en passande rubrik.

Exempel på inbäddad film Embed:

Promo regular 

Här ser du en film inbäddad via Promo regular.

Exempel på film i promo

Instruktionsfilmer

Nedan ser du två klipp som visar steg för steg hur du gör. Klippen är uppladdade i KI Play och inbäddade här via Promo embed. Det första klippet visar hur de tre klippen ovan är inbäddade. Det andra klippet visar hur du lägger upp filmen i KI Play och justerar embed-koden för att få rätt storlek på visningsfönstret. Filmerna har inget ljud eller tal. Om du tycker att de rullar för snabbt kan du enkelt ändra uppspelningshastigheten. 

Hur du bäddar in i fältet embed

Hur du laddar upp en film på KI Play och bäddar in den i en promo

Om du vill bädda in film på din sida så bör du använda blocket embed, inte en promo. Du kan dock följa instruktionerna i filmen ovan, men välj blocket promo istället för en promo.

En promo passar bäst om du vill visa din film på en landningssida.

KW
KI webbförvaltning
2022-02-02