Visa filmklipp i Drupal

Film måste laddas upp till en annan tjänst och sedan bäddas in i din sida på ki.se i ett block eller en promo. Här visar vi olika sätt som du kan göra det på.

Om du vill bädda in film på en sida (page) så bör du använda blocket Embedded video för film från videotjänster som stöder tekniken oEmbed(exempelvis Youtube) För andra tjänster, som KI Play kan du använda blocket Embed.

Du kan också använda en promo om du vill ha den fuktionaliteten, dvs att filmen ska kunna ingå i promoblock på flera platser på sajten, eller om du vill visa din film på en landningssida. Då använder du promo regular för videotjänster som stöder oEmbed och promo embed för filmer från KI Play.

Embedded video

När du lägger till blocket Embedded video kan du välja mellan att infoga en film du redan använt (den ligger fortfarande på en annan tjänst, som YouTube) eller lägga till en ny film och fylla i information om den. För att ladda upp videon, tryck på Media och välj sedan Add video eller leta efter en befintlig film. Den text du skriver in i Body visas tillsammans med videon. 
 

Inbäddad film i blocket Embedded video:

Embed

De flesta streamingtjänster tillhandahåller inbäddningslänkar. Att bädda in innebär alltså bara att du letar reda på länken (till exempel delningskoden från KI Play)  klistrar in den i blocket och skriver en passande rubrik.

Inbäddad film i blocket Embed:

Inbäddad film i promo regular 

Här ser du en film från Youtube, som ju stöder oEmbed. Den är här inbäddad via Promo regular.

Instruktionsfilmer

Nedan ser du två klipp som visar steg för steg hur du gör. Klippen är uppladdade i KI Play och därmed inbäddade i blocket Embed.

Det första klippet visar hur de tre klippen ovan är inbäddade. Det andra klippet visar hur du lägger upp filmen i KI Play och justerar koden för att få rätt storlek på visningsfönstret. Filmerna har inget ljud eller tal. Om du tycker att de rullar för snabbt kan du enkelt ändra uppspelningshastigheten. 

Hur du bäddar in i blocken embed och embedded video samt i promo regular

Hur du laddar upp en film på KI Play och bäddar in den i en promo embed

KI webbförvaltning
2023-01-03