Undervisning och lärande
Enheten för undervisning och lärande faciliterar pedagogisk utveckling vid Karolinska Institutets utbildning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. I vårt uppdrag ingår högskolepedagogisk utbildning, pedagogiskt stöd för utveckling av undervisning och kurser, att skapa forum för pedagogisk dialog och främja organisatoriskt lärande, stöd vid produktion av material för lärande, samt pedagogisk infrastruktur.
Kurser och evenemang
Kalender
Kurser för dig som undervisar och möter studenter
Undervisning och lärande (UoL) ger kurser på olika nivå där du som lärare, klinisk handledare eller involverad i utbildning kan utveckla och fördjupa din pedagogiska kompetens.
Vi ger också kurser inom forskarhandledarutbildning, samt kurser och workshops inom lärplattformen Canvas och digitalt lärande. Du har också möjlighet att gå kurser på SU och KTH.
Se aktuella kurser och anmäl dig här.
Nyheter
Nyheter
Designa och utveckla undervisning
Kollegialt stöd för pedagogisk utveckling
I projektet PULS - Pedagogisk Utveckling i Samverkan vill vi tillsammans med dig som undervisar skapa bättre förutsättningar för en stark pedagogisk vardag.
VI vill lyft fram och bygga vidare på det som redan fungerar väl och samtidigt utforska nya sätt att möta gemensamma utmaningar. Läs mer om projektet och hur du kan bidra.
Studentcentrerat lärande
Studentcentrerat lärande är ett förhållningssätt till utbildning som betonar betydelsen av studentens deltagande i lärandeprocessen.
Här hittar du flera exempel på metoder som främjar studentcentrerat lärande.
Aktivt lärande i undervisning
Aktivt lärande är en pedagogisk metod med interaktiva aktiviteter som debatter, fallanalyser och rollspelsövningar. Mer ansvar ligger på studenterna jämfört med traditionell föreläsningsbaserad undervisning, men läraren/handledaren har en viktig roll som facilitator.
Här finns mer material kring hur du kan använda aktivt lärande i din undervisning.
Psykologisk trygghet i undervisning
Att undervisa och handleda vid Karolinska Institutet handlar inte bara om att förmedla kunskap och kompetens, utan också om att skapa ett tryggt och inkluderande rum för både lärare och studenter.
Läs mer om hur du kan främja en inkluderande och trygg miljö, .som främjar lärande, tillväxt och innovation, i undervisning.
Blandat lärande (flerformsundervisning)
Blended learning, på svenska blandat lärande eller "flerformsundervisning", kombinerar traditionella undervisningsmetoder med digitalt lärande. De kompletterar varandra vilket ger en heltäckande inlärningsupplevelse.
Läs mer om hur du kan använda blandat lärande för att höja kvaliteten på utbildningen.
Hybridundervisning
Här hittar du material, checklistor och resurser kring undervisning i hybrid miljö, på plats på campus och online, samt möjligheter och utmaningar.
Du hittar också information om utrustning och lokaler.
Teambaserat lärande - TBL
TBL är en undervisningsmetod som baseras på aktivt lärande och arbete inom grupper.
Här finns mer material och information om kurser och utbildningar i TBL.
Digitala verktyg för undervisning
Film och media i undervisning
Här hittar du verktyg, guider och tips för att skapa undervisningsmaterial, spela in föreläsningar, göra filmer eller beställa produktioner.
Möta studenter i verksamhetsintegrerat lärande
Pedagogik i VIL
Här finns material och guider kopplat till pedagogik i verksamhetsintegrerat lärande (VIL): introduktion till handledning i VIL, vem som gör vad under VIL (studerandeprocessen) och Peer learning-guiden.
Du kan också läsa om de kurser som vi ger inom VIL.
Bedömning, examination och kursvärdering
Gör kursvärderingen direkt i Canvas
Du som lärare eller kursadministratör kan enkelt göra kursvärderingen direkt i Canvas. För varje program finns en färdig mall, samt programspecifika frågor.
Studenterna besvarar enkäten inne i Canvas och där finns också rapporten efteråt. Här kan du läsa mer om hur du gör.
Bedömning av lärande
Bedömning av lärande kan göras på många sätt. Här har vi samlat information, guider och kurser kopplat till bedömning av lärande.
Digital examination med Inspera
För att genomföra examination i sal eller på distans kan du använda dig av systemet Inspera.
Här hittar du information om processen, utbildning i Inspera, resurser och support.
Kontakt
Kontakta Enheten för Undervisning och lärande
Nätverk och konferenser
Konferenser inom utbildning på KI
Lärardagen och Utbildningskongressen arrangeras vartannat år vardera på KI. Här kan du se genomförda och kommande konferenser.
Pedagogiska nätverket i Teams
Vill du ha tips, dela med dig av dina erfarenheter och höra hur andra upplevt knivigheter i sin undervisning?
Sök upp det pedagogiska nätverket i Teams! Dela och lär, diskutera och samarbeta tillsammans med dina peers.
Forskarnätverk inom medicinsk pedagogik
På KI finns ett forskarnätverk för dig som är forskare inom medicinsk pedagogik. Syftet med nätverket är ett forum för att dela idéer och lära av varandra.
Nätverket arrangerar regelbundet seminarier där vi bland annat diskuterar vårt arbete.