Planera kommunikation

Genom en mer planerad och samordnad kommunikation ökar du möjligheten att nå fram på ett mer effektivt sätt. Här hittar du tips och mallar för din kommunikationsplanering.

Tänk på kommunikationen tidigt

När du ska genomföra en förändring, ett större projekt eller en aktivitet som påverkar andra människor på ett eller annat sätt behöver du redan från start ha kommunikationen i åtanke. Hur säkerställer du att berörda personer känner till och förstår vad som är på gång?

Om du till exempel förväntar dig att andra människor ska acceptera nya sätt att arbeta på behöver du säkerställa att de får den kunskap som behövs för att förstå förändringen och varför den behövs. Ett bra första steg för att du säkerställa att du når alla med din kommunikation är att göra en enkel kommunikationsplan. 

Kommunikationsplanen ger dig en riktning 

En kommunikationsplan tydliggör vilka du behöver kommunicera med, hur, när, var du ska kommunicera med dem för bästa effekt samt sätter mål och riktning så att din kommunikation blir konsekvent och tydlig. Mall för kommunikationsplan finner du under "Mallar". Är det första gången du gör en kommunikationsplan - hör gärna av dig till din institutions kommunikatör för stöd. 

JM
Innehållsgranskare:
2022-11-25