Workbench och övergripande funktioner

Dessa funktioner är övergripande för hela ki.se.

Workbench

Workbench heter sidan du kommer till när du loggar in. Här hittar du innehåll du har möjligheter att arbeta med på den sajt du är inloggad på, samt länkar till alla övriga sajter och widgets. 

På Workbench möts du först av genvägar i form av droplistor och länkar till saker du kan göra på sajten. Under dessa finns olika listor med det innehåll du arbetar med, och innehåll som är på väg att avpubliceras (reminders).

Längst ner finns länkar till övriga sajter och kan också skapa widgets, nyheter och kalenderhändelser. 

Workbench for ki.se
Workbench - i detta fall visas workbench för ki.se

Content

Content är uppdelat på flera flikar. Här visas:

 1. Content. Här ser du allt innehåll som finns på sajten du är inloggad på. Här kan du också söka fram innehåll på olika parametrar. 
 2. My content. Innehåll som du har skapat och uppdaterat listas här. Om du saknar något av ditt innehåll så kan det bero på att en annan redaktör har sparat om det. Då kan du söka fram det under Content. Dubbelkolla även att du är inne på rätt sajt (ki.se, Utbildning, Nyheter&Kalender, Medarbetarportalen)
 3. My feedback. Här ser du en lista över feedback som besökare lämnat på sidor som du är redaktör för. När du markerar en post som Resolved så försvinner den från listan.
 4. Content reminders. Här ser du alla påminnelsemejl som har skickats om sidor som avpubliceras inom ett halvår. Du kan inte söka i den vyn, men sortera på ditt namn. 
 5. Promos. Här kan du se vilka sidor som innehåller en viss promo. Det är bland annat användbart när du vill veta om du kan radera en promo eller om du tänker ändra den.
 6. Documents. Vilka sidor som innehåller ett visst dokument. Börja alltid med att kolla om dokumentet redan finns uppladdat. Om du har en ny version av ett befintligt dokument så ska du byta ut det, då kommer alla befintliga länkar till dokumentet att fortsätta fungera.
 7. Document reminders. Här ser du alla påminnelsemejl som har skickats om dokument som avpubliceras inom ett halvår. Du kan inte söka i den vyn, men sortera på ditt namn. 
 8. Media. Här ser du uppladdade filmer i blocket Embedded videos (oftast YouTube-filmer)
 9. Breadcrumbs - Parent and children links. Här ser du hur menyträdet förgrenar sig.
skärmdump redaktörsgränssnitt drupal
Denna vy visar hur fliken content ser ut för en redaktör på ki.se.

Siteimprove plugin

När du är inloggad i Drupal och surfar till sidor, så kommer du att se en liten ruta eller tre små prickar i ena kanten av sidan. Det är ett plugin till Siteimprove som gör att du snabbt kan se om det finns trasiga länkar eller tillgänglighetsproblem på sidan.

Första gången du öppnar denna ruta kommer du att behöva logga in för att se information. För att kunna logga in måste du ha ett konto i Siteimprove. Har du inte det, kontakta webb@ki.se.

När du klickar på rutan, så fälls det ut en större ruta med information från Siteimprove. Här ser du en sammanfattning av sidan: när den senast kontrollerades av Siteimprove, hur läsbarheten är, om det finns trasiga länkar, stavfel, tillgänglighetsproblem på olika nivåer m.m.

Här kan du också göra egna inställningar för vilka fel och problem du vill se samt var du vill att själva rutan ska vara placerad.

För att se själva felen trycker du på det område du vill djupdyka i, och du hamnar då i Siteimprove där du ser sidan och vilka problem som sidan har.

skärmdump
Du hittar pluginet till Siteimprove i sidans kant. Klicka på det så kan du logga in och få mer information om de problem och fel som sidan har (förutsatt att du har ett konto i Siteimprove).
skärmdump
När du trycker på pluginet så ser du lite mer om de fel sidan har. När du klickar på ett område kommer du att hamna i Siteimprove där du får ännu mer information.
skärmdump om feedback för redaktörer
Du ser all feedback som kommit på sidan My feedback. Hantera feedback genom att klicka Edit.

Feedback

En av listorna på Workbench och Content/My feedback handlar om feedback. Det är kommentarer som besökare på webbplatsen kan lämna på alla sidor (ej nyheter, kalenderposter eller landningssidor).

Om någon lämnat en kommentar på en sida du är redaktör för, kommer du att se den i listan på Workbench. Olästa kommentarer är rödmarkerade.

När du klickar på en länk så ser du vilken feedback som lämnats, och kan hantera den genom att klicka på Edit. Hanterad feedback försvinner från din workbench. 

Om du vill se feedback utan kommentarer (dvs. tummen upp) och Resolved feedback kan du filtrera listan. 

Ruta med cirkel

Globala funktioner

Många funktioner återkommer på flera ställen i Drupal. Här presenterar vi några av dem.

 • Ruta med cirkel: En ruta med en ring i högerkanten anger att det finns information inlagt, tex via länkverktyget Linkit. Ställ dig i rutan och börja skriv de första bokstäverna i ordet/namnet så får du en lista på förslag.
 • Ta bort information i redan ifyllda fält: Ställ dig i det aktuella fältet och raderar den text som står där. Så gör du för att till exempel ta bort en tagg, en länk, ett dokument eller liknande som lagts in i ett separat fält. Uppdatera sidan och informationen syns inte längre. I fältet Caption är bildtexten på engelska förvald, den kan du ta bort genom att skriva över den. Vill du inte ha någon bildtext alls, skriv in ett mellanslag.
 • Redigera från surfläge via pennan: När du är inloggad kan du surfa till den sida eller komponent du vill redigera och leta efter pennan som syns i högra hörnet på denna. Musa över den så får du olika val du kan göra. Så här gör du även för att fortsätta redigera en sida som du nyss publicerat.
 • Spara regelbundet, använd inte Back-knappen i webbläsaren, risken är att du hamnar helt fel. Kom också ihåg att alltid spara innan du växlar till en annan sida, annars tappar du dina senaste ändringar.

Revision log message

I redigeringsläge på alla sidor, finns en ruta "Revision log message". Här kan du skriva in en förklaring på de ändringar som gjorts, till exempel om du har ändrat på någon annans sida och vill tala om vad du har gjort (till exempel "bytte ut trasig länk").

Klona en sida

Funktionen Clone skapar en kopia av en sida eller annan typ av innehåll. Det är praktiskt bland annat om du gör en serie kalenderhändelser med vissa skillnader i, eller ska översätta en sida till engelska. Du kan klona allt innehåll även om du inte har skapat det själv.  

Browsers

Du kan arbeta i Drupal via Google Chrome, Mozilla Firefox eller Microsoft Edge

JT
Innehållsgranskare:
KI webbförvaltning
2023-02-20