Nyhetsplattformen The Conversation

Är du disputerad forskare och intresserad av att dela med dig av din kunskap till en bred engelskspråkig publik? Då kan The Conversation vara rätt forum för dig. Karolinska Institutet kan erbjuda stöd att publicera egna populärvetenskapliga artiklar i The Conversations brittiska webbutgåva.

Vad är The Conversation?

The Conversation är en politiskt obunden, internationell webbplattform för populärvetenskapliga journalistiskt utformade artiklar. Verksamheten bygger på principen att akademiska forskare själva skriver nyhetsartiklar, analyser och debattinlägg inom sina respektive expertområden – med hjälp av en professionell redaktör från The Conversation. The Conversation startade i Australien 2011 och har nu tio utgåvor på flera språk, inklusive en global utgåva.

The Conversations brittiska webbutgåva har drygt 3,5 miljoner läsare varje månad. Mycket av materialet på plattformen återpubliceras också av vanliga medier under creative commons-avtal, så som The Guardian, Washington Post och Quartz. Tillsammans med dessa sekundära publiceringar når The Conversation UK en publik på över 10 miljoner läsare varje månad.

The Conversation bevakar alla vetenskapliga discipliner, inte enbart livsvetenskaper. Först ut att bli medlemmar i Sverige var Lunds universitet, följt av Stockholms universitet och nu KI.

Vem betalar?

The Conversation finansieras av medlemsavgifter och stöd från omkring 500 forskningsorganisationer och universitet över hela världen. På KI har vi skrivit avtal via Stockholm Trio-samarbetet med webbutgåvan för Storbritannien, som även omfattar Sverige, Danmark, Nederländerna, Schweiz och Irland. För dig som forskare kostar det bara den tid du lägger ner på att skriva artikeln.

Hur går det till att publicera i The Conversation?

Till att börja med är det viktigt att veta att du som forskare inte ska skriva en färdig artikel och skicka in på vinst och förlust, utan att skrivprocessen alltid börjar med att du presenterar en idé mycket kort – som redaktionen på The Conversation får ta ställning till. Om ditt förslag antas skriver du själv en populärvetenskaplig artikel i ett publiceringsverktyg på webben där du direkt får coachning vad gäller språk, stil och form av en professionell redaktör från The Conversation.

Observera att det är viktigt att du skriver direkt i det digitala publiceringsverktyg som The Conversation erbjuder och inte till exempel i ett Word-dokument som du mejlar. När både du och redaktören är nöjda publiceras/offentliggörs artikeln från publiceringsverktyget.

KI:s egen kommunikationsavdelning hjälper till att matcha forskare med de dagsaktuella ämnen som redaktionen för The Conversation vill belysa – och som skickas ut till samtliga medlemsuniversitet kopplade till respektive webbutgåva. Men det går som forskare även att ta initiativet själv och skicka ett förslag via ett formulär på The Conversations webbplats.

Det händer också att The Conversations egna redaktörer letar rätt på lämpliga skribenter inom ett ämne, till exempel genom att titta på universitetens webbplatser. Det kan därför vara bra om du som forskare uppdaterar din profilsida så att den går att förstå och är intressant att läsa även för en icke-forskare. Mer information om att pitcha till The Conversation och hur man uppdaterar sin profilsida finns i länksamlingen nedan.

Hur gör ni för att hitta rätt forskare?

KI:s forskningskommunikatörer och pressjouren har tillsammans en ganska bra bild av vilka forskare som är kunniga inom olika ämnen och intresserade av att nå ut till en bredare allmänhet. Men vi känner såklart inte till alla forskare och behöver också lära oss vilka forskare som har en talang för att skriva populärvetenskapligt på engelska – och som har möjlighet att göra det relativt snabbt när de får frågan.

Det bästa sättet att säkerställa att det blir så bra som möjligt ur KI:s synpunkt är om du som forskare själv hör av dig till kommunikationsavdelningen och berättar vad du är bra på och vilken typ av frågor du kan tänka dig att skriva om. Det handlar alltså inte bara om att berätta om din senaste vetenskapliga studie, utan även om bredare analyser om aktuella ämnen där din kunskap kan ge ett nytt perspektiv och fördjupad insikt för många människor.

Kommunikationsavdelningen

Enheten för press och redaktionellt innehåll

Använd funktionsmejladressen för alla frågor som rör The Conversation på KI.

Kommer alla artiklar med i The Conversation?

Nej, tyvärr inte – vilket också gör det viktigt att först komma in med ett förslag/pitch innan du lägger ner tid på att skriva en hel artikel. Forskare från de universitet som betalar medlemsavgift har förtur, men det är i slutändan den mest intressanta nyheten eller berättelsen som publiceras och sprids. För att klara konkurrensen kan det vara en bra idé att delta i något av de seminarier som The Conversation anordnar tillsammans med värduniversiteten. På KI planerar vi att återkommande arrangera sådana, till en början via Zoom.

Inplanerade seminarier våren 2021

Lär dig skriva populärvetenskapligt och medverka i The Conversation!

♦ Tisdag 16 mars, kl 13:30-16:00, digitalt via Zoom
Mer information och anmälan

♦ Tisdag 4 maj, kl. 13:30-16:00, digitalt via Zoom
Mer information och anmälan