Dela data och samarbeta

För ökat värde inom forskningen så är det viktigt att kunna dela data och samarbeta med andra forskare, så väl som företag och samhället.

Se till att dina data har en persistent unik identifierare (DOI eller liknande) så att data kan citeras korrekt av de som får tillgång till din data.

När man delar data och samarbetar är det viktigt att tänka på nedanstående

Dela data så öppet det går - om data inte innehåller personuppgifter så kan data vanligen delas helt öppet annars måste lämpligt skydd finnas på plats.

Man kan till exempel dela data via olika internationella databaser som till exempel NCBI och EMBL-EBI, eller via Svensk nationell datatjänst (SND).

Dela data säkert

Om data innehåller personuppgifter, och det inte är möjligt att anonymisera data, så kan den inte delas helt öppet – istället används mer säkra lösningar och avtal som reglerar tillgång till data och vad mottagaren /t.ex. en samarbetspartner vid ett annat universitet eller ett privat företag) får eller inte får göra. 

Processen för upprättande av avtal vid överföring av personuppgifter beskrivs här.

Även om data inte kan göras helt öppen, så kan dess metadata vara öppen och innehåller då vanligen information om hur man ansöker om tillgång till den riktiga data.

Datalicenser

En licens är ett formellt uttalande som utfärdas av innehavaren av rättigheterna till ett dataset vilket ger tillstånd att använda datasetet på vissa sätt.

Du kan till exempel specificera att om datasetet återanvänds måste du citeras som skaparen - eller att data kan användas för forsknings- och utbildningsändamål, men inte i kommersiella sammanhang.

Licenser för data kan vara:

  • Traditionella datadelnings- eller samarbetsavtal som beviljar rättigheter endast för specifika individer eller enheter.
  • "Öppna" licenser, som ger rättigheter till alla, ofta under vissa minimivillkor som tilldelas av dataägaren. Vanliga använda öppna licenser för data inkluderar Creative Commons och Open Data Commons-licenser.

Kontakta Research data office

Vid frågor kring dela och att samarbeta kring forskningsdokumentation kontakta oss på rdo@ki.se

CM
Innehållsgranskare:
Cecilia Björkdahl
2024-07-04