Ventilerade arbetsplatser

Om ventilerade arbetsplatser behöver användas, och vilken typ som ska användas, ska riskbedömningen för experimenten utvisa. Det är viktigt att skilja på mikrobiologisk säkerhetsbänk, renluftsbänk (LAF bänk) samt ventilerade arbetsplatser anpassade för kemikaliehantering t.ex. dragskåp, dragbänk, punktutsug.

Mikrobiologisk säkerhetsbänk

En mikrobiologisk säkerhetsbänk är anpassad för arbete med mikroorganismer. Den har t.ex. HEPA-filter för att rena den utgående luften och skydda därför användaren.  Det finns olika typer av mikrobiologisk säkerhetsbänkar, klass 1 ger endast personskydd medan klass 2 ger både person och produktskydd. I en mikrobiologisk säkerhetsbänk klass 2 cirkulerar majoriteten av luften runt inne i säkerhetsbänken och det blåser HEPA-filtrerad luft från innertaket på säkerhetsbänken ner över arbetsytan. På detta sätt skyddas även proven vid användning av en mikrobiologisk säkerhetsbänk klass 2.

Mikrobiologiska säkerhetsbänkar är ofta inte kopplad till frånluft (processventilation), och en sådan bänk skyddar då endast för arbete med mikroorganismer och är inte lämplig för arbete med farliga kemikalier. Om en mikrobiologisk säkerhetsbänk även ska användas för arbete med farliga kemikalier måste den anslutas till frånluft (processventilation) för att skydda användaren.

Man kan se om en mikrobiologisk säkerhetsbänk är ansluten till frånluft (processventilation) genom vilka anslutningar det finns ovanför bänken (se bilderna nedan).

Mikrobiologisk säkerhetsbänk ej kopplad till frånluft
Mikrobiologisk säkerhetsbänk ej kopplad till frånluft. Foto: Johanna Steen
Mikrobiologisk säkerhetsbänk kopplad till frånluft
Mikrobiologisk säkerhetsbänk kopplad till frånluft. Foto: Johanna Steen

Viktig att tänka på vid användning:

  • Rör dig och arbeta långsamt för att undvika turbulens.
  • Arbeta minst 15 cm från framkanten av säkerhetsbänken.
  • Ha inte för många föremål i säkerhetsbänken då detta ökar turbulensen.
  • Efter avslutat arbete, rengör noga och lämna inte kvar några föremål i säkerhetsbänken. 
  • Stäng av säkerhetsbänken efter avslutat arbete för att minimera energiförbrukningen.

Mer information om de olika mikrobiologiska säkerhetsbänkarna finns i Arbetsmiljöverkets PM om mikrobiologiska säkerhetsbänkar.

Renluftsbänk/LAF bänk

Renluftsbänk/LAF bänk är en ventilerad arbetsplats som endast ger produktskydd. Luftflödet kommer ut från bänken mot användaren för att skydda proven för föroreningar. 

Obs! Får inte användas för arbete med farliga kemikalier eller mikroorganismer!

Om man är osäkert om det är en mikrobiologisk säkerhetsbänk eller en renluftsbänk kan detta testas genom att hålla en bit papper vid arbetsytan och se åt vilket håll pappersbiten rör sig.

Ventilerad arbetsplats för kemikaliehantering

En ventilerad arbetsplats anpassad för kemikaliehantering (t.ex. dragskåp, dragbänk och punktutsug) har inget HEPA-filter installerade som skyddar användaren mot farliga mikroorganismer i luften. Vid användning av både kemikalier och mikroorganismer ska därför mikrobiologiska säkerhetsbänkar användas som är kopplade till frånluften (processventilation). Mer information se avsnittet om mikrobiologisk säkerhetsbänk.

Obs! Det rekommenderas inte att kombinera punktutsug med dragbänk i samma lokal, då deras flöden kan motverka varandra, och resultatet blir att man arbetar oskyddat.

Dragskåp

Lämplig för arbete med farliga ångor och gas samt andra rykande material, såsom torris eller flytande kväve. Både varmt och kallt arbete kan utföras.

Viktig att tänka på vid användning:

  • Dragskåpet ska inte vara belamrat med onödig utrustning eller kemikalier, eftersom detta stör luftflödet.
  • Det är inte heller tillåtet att använda ett dragskåp som förvaringsplats för kemikalier eller kemikalieavfall.
  • Dragskåpets lucka får inte vara öppet över angiven säkerhetshöjd (normalt 30 cm) och man ska arbeta minst 15 cm bakom det.
  • Placera aldrig huvudet i ett dragskåp.
  • Inga snabba rörelser och dra inte upp skyddsfönstret för snabbt.
  • Luftflödet är 0,5 m/s in i skåpet (för de flesta dragskåp).
  • Skyddsfönstret måste dras ner när ingen arbetar i ett dragskåp för att minimera energiförbrukningen.

Dragbänk

Lämplig för tunga ångor, tunga gaser eller för att väga pulver, men inte för arbete som involverar uppvärmning eller flyktiga kemikalier.

Viktig att tänka på vid användning:

  • Arbeta inom 15 cm från ytan och i mitten av bordet (10 cm från framkanten). Högre än 15 cm är luftsuget otillräckligt för att skydda dig.
  • Täck inte över mer än 1/3 av det ventilerade området och håll det rent från damm och kemikalierester.
  • Höj ventilationen när du använder dragbänken och håll den på grundnivå när den inte används.

Punktutsug

Lämplig för lokalt utsläpp av ånga eller partiklar från t.ex. en utrustning i laboratoriet, som inte är lämplig för dragskåp, men som kräver skyddsventilation. Området som ventileras motsvarar endast punktutsugens diameter, för större områden krävs större diameter. Ger begränsat skydd och är avsedd för både varmt och kallt arbete.

Viktig att tänka på vid användning:

  • Placera punktutsug så nära riskkällan som möjligt. Den ska inte vara längre bort än 15 cm från föroreningskällan.

 

Här finns en film från Göteborgs Universitet om skyddsventilerade arbetsplatser tillgänglig (längd ca. 14 min).