Söka medel för forskarutbildningskurser

De flesta forskarutbildningskurser ges inom ramen för ett eller flera forskarutbildningsprogram och finansieras därmed via dessa. Forskarskolorna samordnar och finansierar sina respektive kurspaket. För övriga s.k. fristående kurser finns möjlighet att ansöka om medel från Kurs- och programkommittén (KPK).

Att söka medel för kurser inom forskarutbildningsprogram

Forskarutbildningsprogrammen planerar i regel sitt kursutbud med lång framförhållning och en begränsad budget. Om du planerar en kurs som bör kunna passa inom ett eller flera program, råder vi dig därför att ta kontakt i god tid (gärna minst ett år i förväg) för att stämma av behovet av kursen och möjlighet till finansiering.

Det finns en blankett sist på denna sida för att söka kursmedel från programmen, men stäm av med det aktuella programmet vilket ansökningsförfarande som gäller. 

KI:s tematiska forskarutbildningsprogram

Planerade kurser inom forskarutbildningsprogrammen 

Att söka medel från KPK för fristående kurser 

Fristående kurser, det vill säga kurser som inte ges inom ett forskarutbildningsprogram eller en forskarskola, ges oftast med finansiering från Kurs- och programkommittén (KPK). Vilken typ av kurser som KPK kan finansiera är avgränsat enligt följande.

Typ av forskarutbildningskurser som kan beviljas finansiering av Kurs- och programkommittén

  1. Obligatoriska/allmänvetenskapliga/ kurser enligt allmänna studieplanen för utbildning på forskarnivå.
  2. Kurser som stödjer tillämpning av statistiskt kunnande (t ex statistik med R och diverse stora statistikprogram), gemensamma för flera forskarutbildningsprogram.
  3. Kurser som är obligatoriska för vissa doktorander enligt allmänna studieplanen: inom försökdjurskunskap, människans biologi eller sjukdomslära, grundläggande laboratoriesäkerhet samt kvalitetssäkring av klinisk forskning.
  4. Kurser som inte kan ingå i ett eller flera av KI:s forskarutbildningsprogram men som uppfyller följande kriterier:
    a. Det finns en tillräckligt stor efterfrågan på kursen på KI (deltagarunderlag).
    b. Kursen är av betydelse för doktorander från ett flertal forskargrupper.

Att kriterierna 4 a-b uppfylls ska kunna styrkas/motiveras.

Medelsansökan till KPK

Ansökan görs till Kurs- och programkommittén via doctoralcourses@ki.se vid ett tillfälle per termin (se aktuella datum) inför kommande termin eller år. För kurser som ges både vår- och höst ser vi gärna att medelsansökan görs på hösten för hela det kommande året. 

Beslut fattas i regel vid två möten i mars respektive september inför nästkommande termin.

Ansökan ska innehålla:

  • Blankett för ansökan om medel för fristående forskarutbildningskurs (se sist på sidan)
  • Budget och motivering, om kursen överskrider 3 hp eller om ansökan avser ett högre belopp än angiven schablon. Använd gärna budgetmallen nedan.

Utöver schablon (se nedan) kan Kurs- och programkommittén ersätta extraordinära kostnader, till exempel kostnader för externa lärare med unik kompetens, laboratorieverksamhet som kräver extra resurser och särskilt material. För detta krävs en motivering och en budget.

Via ansökningsblanketten intygar den sökande att prefekten vid kursansvarig institution har godkänt både utsedd kursansvarig och examinator för kursen, samt intygat att institutionen tillhandahåller Ladok-administrativt stöd för den aktuella kursen.

Beslutet om ersättning

Ersättning ges normalt för de tre första kategorierna sökande enligt urvalskriterierna, nämligen KI-doktorander, KI-post docs, samt doktorander från andra nationella eller internationella lärosäten, om inget annat anges i beslutet om medelstilldelning för den specifika kursen.

Inför beslutsfattandet tar kommittén hänsyn till och diskuterar ett flertal faktorer: 

  • doktorandunderlaget på KI för den aktuella kursen (dvs hur många potentiella sökande kursen kan ha), 
  • behovet av kursen för våra doktorander (doktorandunderlaget kan vara lågt men kursen väldigt viktig för de få den riktar sig till), 
  • befintligt utbud av liknande kurser,
  • tidigare kursvärdering och kursanalys (om kursen getts tidigare),
  • kurskostnad och kommitténs budget.
  • övriga formalia avseende kurser enligt Regler för utbildning på forskarnivå

Vid helt nya kursförslag diskuteras även alternativet att anordna en workshop, antingen i stället för en kurs, eller som en förberedelse för att så småningom utveckla en kurs.

I beslutet om tilldelning av medel anges det beviljade beloppet med ett villkorat minimiantal doktorander och KI postdocs (här räknas de som genomfört kursen och examinationen, dock inte nödvändigtvis med godkänt resultat).  När det villkorade minimiantalet inte uppfylls reduceras medelstilldelningen enligt en viss princip, se Rekvirering av medel.

 

Schablonbelopp och villkor för medelstilldelning

Schablonbelopp enligt tabellen nedan gäller för kurser som omfattar upp till 3 hp (motsvarande upp till två kursveckor på heltid). För längre kurser än 3 hp bedöms ansökningarna utifrån angiven uppskattning av undervisningsintensitet och budget. 

Den högre schablonen tilldelas kurser som ges direkt på Kurs- och programkommitténs uppdrag (obligatoriska kurser) för att öka incitamentet för dessa kurser som KI måste erbjuda regelbundet, ibland flera gånger per termin, till ett stort antal doktorander.

Tabellen visar ersättningsnivåer enligt schablon för forskarutbildningskurser utifrån deras omfattning i hp.
Kursens omfattningValfria kurserObligatoriska kurser enligt den allmänna studieplanen
1,5 hp65 000 kr80 000 kr
3 hp130 000 kr155 000 kr

Vad tilldelade kursmedel kan användas till

  • Lärarkostnader (interna och externa)
  • Administration
  • Undervisningsmaterial (ej kurslitteratur)
  • Undervisningslokaler (exkl. INDI)

Kursmedel kan ej användas för kostnader rörande catering/förtäring.

Kontakt

Profile image

Anna Gustafsson

Handläggare
Profile image

Anna-Karin Welmer

Ordförande i Kurs- och programkommittén
Profile image

Vladana Vukojevic

Vice ordförande i Kurs- och programkommittén