Anmälan och utredning av Arbetsskador, Arbetssjukdomar och Färdolycksfall
Som arbetsgivare har du en skyldighet att anmäla arbetsskador, arbetssjukdomar och färdolycksfall till både Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Du är också skyldig att utreda och åtgärda orsakerna till skador och sjukdomar. Här hittar du information om hur och när dessa anmälningar ska göras samt var och hur du utreder och åtgärdar.
1. Anmäla till Försäkringskassan och/eller Arbetsmiljöverket
Gå till https://www.anmalarbetsskada.se läs definitioner och följ sedan anmälningsprocessen.
Notera att allvarlig arbetsolycka ska anmälas omgående till Arbetsmiljöverket (helst samma dag). Vid dödsfall ska även polisen kontaktas.
Anmälningsplikt
Enligt 3 kap. 3 a § Arbetsmiljölagen till Arbetsmiljöverket och enligt Socialförsäkringsbalkens 42a kapitel 10 § till Försäkringskassan.
Grundprincipen är att alla personskador ska anmälas till Försäkringskassan. Det är Försäkringskassan som bedömer om ersättning. Är Ni osäkra kontakta Försäkringskassan.
Dokumentation
Spara kopia på anmälan till Försäkringskassan/Arbetsmiljöverket i HR-arkivet. Observera att allvarlig olycka som anmäls till Arbetsmiljöverket även ska diarieföras (se KI:s dokumenthanteringsplan).
Försäkringar
Upplys också medarbetaren om att denne ska anmäla och ansöka om ersättning både från Försäkringskassan (sjukdom, nedsatt inkomstförmåga, vissa kostnader) och AfA-försäkring (kostnader, sveda och värk, besvär och ärr etc.). Använd gärna Arbetsskadeguiden.
En händelse som kunnat leda till personskada
Gå till https://www.anmalarbetsskada.se läs definitioner och följ sedan anmälningsprocessen.
Notera att allvarligt tillbud (som kunnat leda till allvarlig personskada/sjukdom) omgående ska anmälas till Arbetsmiljöverket.
Anmälningsplikt
Enligt 3 kap. 3 a § Arbetsmiljölagen ska enbart allvarligt tillbud anmälas till Arbetsmiljöverket.
Dokumentation
Anmälan till Arbetsmiljöverket diarieförs och sparas i HR-arkivet.
Gå till https://www.anmalarbetsskada.se läs definitioner och följ sedan anmälningsprocessen.
Notera att allvarlig arbetssjukdom och dödsfall orsakad av arbetsmiljöfaktorer ska anmälas snarast möjligt till Arbetsmiljöverket. Vid dödsfall ska även polisen kontaktas.
Anmälningsplikt
Enligt 3 kap. 3 a § Arbetsmiljölagen till Arbetsmiljöverket och enligt Socialförsäkringsbalkens 42a kap. 10 § till Försäkringskassan.
Dokumentation
Spara kopia på anmälan till Försäkringskassan/Arbetsmiljöverket i HR-arkivet. Observera att allvarlig arbetssjukdom som anmäls till Arbetsmiljöverket även ska diarieföras (se KI:s dokumenthanteringsplan).
Försäkringar
Upplys också medarbetaren att denne ska anmäla och ansöka om ersättning från både Försäkringskassan (sjukdom, nedsatt inkomstförmåga, vissa kostnader) på https://www.forsakringskassan.se/privatperson
Gå till www.anmalarbetsskada.se läs definitioner och följ sedan anmälnings- processen.
Anmälningsplikt
Alla färdolycksfall ska anmälas till Arbetsmiljöverket (för statistik) oavsett allvarlighetsgrad.
Dokumentation: Spara anmälan till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket i HR-arkivet. Observera att allvarlig olycka som anmäls till Arbetsmiljöverket även ska diarieföras (se KI:s dokumenthanteringsplan).
Försäkringar
Upplys också medarbetaren om att denne ska anmäla och ansöka om ersättning både från Försäkringskassan (sjukdom, nedsatt inkomstförmåga, vissa kostnader) och AfA-försäkring (kostnader, sveda o värk, bestående besvär och ärr). Använd gärna Arbetsskadeguiden https://www.arbetsskadeguiden.se
Skada som uppstår vid färd med privata motordrivna fordon ska inte anmälas till AfA-försäkring utan anmälas via fordonets trafikförsäkring.
Om medarbetare drabbats av en arbetsskada under arbete på distans, kan personen ha rätt till ersättning. Uppmana därför medarbetaren att anmälan och ansöka om ersättning till AfA-försäkringar.
Alla anmälningar till Försäkringskassan och Arbetsmiljöverket ska sparas i HR-arkivet. Alla allvarliga olyckor och tillbud ska diarieföras. Utöver kopian som diarieförs eller sparas i HR-arkivet ska även den som drabbats erhålla en kopia. Det är den drabbade som själv begär prövning om ersättning hos Försäkringskassan och AfA-försäkring.
2. Rapportera och utreda
Alla arbetsolyckor, färdolycksfall, arbetssjukdomar, tillbud samt ohälsa pga kränkningar, diskriminering och sexuella trakasserier ska rapporteras in i KI:s incidenthanteringssystem, IA-systemet. Alla medarbetare och studenter vid KI är skyldiga att rapportera i systemet.
Det är sedan arbetsgivarens/studieanordnarens ansvar, eller av denne utsedd, som sedan ska utreda (varför), åtgärda (brister) och sedan följa upp (effekt av åtgärder) händelsen.
Mera om vad, när och hur arbetsgivaren/studieanordnaren ska utreda, åtgärda och följa upp hittar du här: https://medarbetare.ki.se/stod-och-verktyg/sakerhet/om-nagot-hander/rapportera-en-handelse
Enligt KI:s dokumenthanteringsplan och syftet med HR-arkivets personalakt bör en kopia på inrapporterad händelse, som inneburit en anmälan till Försäkringskassan och/eller Arbetsmiljöverket, laddas upp till HR-arkivet.
Eventuell ersättning för läkarvård och mediciner som KI betalar hanteras via ordinarie lönehandläggare på HR-avdelningen Läs om ersättning för sjukvårdskostnader och läkemedel.
Ytterligare information om arbetsskadeförsäkringar finns på sidan om Försäkringar.
Om ersättning vid arbetsskada PSA samt på Kammarkollegiets hemsida.
Om studenter har frågor kring arbetsskaderapportering kan de kontakta Studenthälsan.
Särskilda rutiner vid stickskador
Vid stickskador skall nollprov göras, följ först och främst de rutiner som är på arbetsstället. Under Avonovas ordinarie arbetstid kan du kontakta Företagshälsan men kvällar och helger är det enligt rutinerna på arbetsstället som gäller. Är man osäker på rutinerna kontaktar man chef/arbetsledare på på arbetsstället.
- Meddela det inträffade till din närmaste chef/annan ansvarig omgående. Samråd med chef/motsvarande om osäkerhet råder kring bedömning av allvarlighetsgrad och om det inträffade ska anmälans till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan (se nedan).
- Rådgör gärna med lokalt skyddsombud och med företagshälsan Avonova kring medicinsk uppföljning och eventuellt stöd vid riskbedömning.
- Rapportera sedan in händelsen, gärna tillsammans med skyddsombud (oavsett allvarlighetsgrad) i det KI-interna incidentrapporteringssystemet, IA-systemet. Obs! KI:s incidentrapporteringssystem är enbart ett dokumentationssystem, och fyller lagkravet på dokumentation av åtgärder och uppföljning.
Stick- eller skärskada ska anmälas till både Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan om:
- känt eller starkt misstänkt smittat blod är inblandat
- kontakt funnits med material/patient/person där det är känt eller finns misstanke om allvarlig smitta
Regler för hantering av blod och annat humant material
Stickskador studenter
Definitioner
Riskobservation
Vi uppmärksammar något (fysiskt, tekniskt, kemiskt, biologiskt, organisatoriskt eller socialt) som skulle kunna leda till tillbud eller arbetsskada.
Tillbud
En oönskad (och ofta plötslig) händelse i arbetet/studierna som kunde ha lett till fysisk eller psykisk personskada/ohälsa.
Arbetsskada
Ett begrepp som innefattar:
- färdolycka till och från arbetet/studierna som resulterat i personskada eller dödsfall,
- olycka i arbetet/studierna som resulterat i personskada (fysiskt/psykiskt) eller dödsfall,
- arbetsrelaterad sjukdom eller annan skadlig inverkan (inkl. smitta) i arbetet/studierna.
En arbetsskada innebär ofta kroppslig skada men begreppet innefattar även ohälsa/sjukdom på grund av organisatoriska och sociala faktorer i arbetsmiljön. Hög arbetsbelastning eller mobbning kan till exempel vara grund för ohälsan liksom hot eller våld i arbetet/studierna.