IT-forskningsstöd
IT-forskningsstödet är din kontaktyta på IT-avdelningen för forskningsrelaterade IT-frågor.
IT-forskningsstödet hjälper dig som forskare med anpassade IT-lösningar. Målet är att hitta robusta IT-lösningar som möter forskningens unika och specifika behov.
Hur vi stöttar dig som forskar
Vi utgår från verksamhetens behov med målsättningen att alltid ta fram kvalitativa, säkra och hållbara IT-lösningar. Därför försöker vi i första hand bygga våra lösningar på universitetsgemensamma IT-tjänster, tjänster från KI:s Core Facilties, våra upphandlade molntjänster eller den nationella resurser som presenteras nedan.
Vi arbetar bland annat med:
- Behovs- och kravanalys.
- Arkitektur och lösningsförslag.
- Stöd vid inköp och upphandling.
- Samverkan med nationella supportnätverk.
- Omvärldsbevakning.
- Identifierar trender utifrån inkomna behov.
Forskningsdata
IT-forskningsstödet utgör också en del av Research Data Office och bidrar där med behov och krav kring det underliggande IT-stödet för forskningsdata.
Nationella resurser
KI är en del av National Academic Infrastructure for Supercomputing in Sweden, NAISS.
Som forskare på KI har du tillgång till nationella beräkningsresurser, kostnadsfritt, efter ett ansökningsförfarande.
Nationell samverkan
IT-chefsforum, ITCF, har antagit den nationella referensarkitekturen för IT-forskningsstöd, som du kan ta del av i sin helhet nedan.
Utgångspunkten för arbetet var att IT-avdelningarna vid svenska lärosäten traditionellt har en stark leverans av standardiserad IT, så som klientdatorer, nätverk, Office-paket, med mera. Eftersom forskningen ofta har behov utöver standardiserad IT, syftar referensarkitekturen till att etablera en modell för ett mer ändamålsenligt IT-stöd.
Arbetet med referensarkitekturen resulterade i ett nationellt nätverk för IT-forskningsstöd under ITCF. KI innehar ordförandeskapet för detta nätverk.
Kontakt
Hör gärna av dig till oss med dina frågor kring forskningsrelaterat IT-stöd eller de nationella resurserna som finns tillgängliga.