CLINTEC:s miljöplan för upphandling och inköp
KI har kunskap om sina utsläpp från konsumtion av varor och tjänster. Det ställs hållbarhets- och klimatkrav i samtliga upphandlingar, avrop och inköp, där så är möjligt. Kraven följs upp.
CLINTEC:s miljöplan 2021-2024. Fokusområden med beskrivning av målbild 2024, koppling till Karolinska Universitetssjukhusets (KS) miljöplan, exempel på aktiviteter, ansvariga personer och hur man återrapporterar till arbetsmiljögruppen är visade.
Uppdrag | Liknande mål i KS miljöplan | Exempel på aktiviteter | Ansvariga | Vad kan rapporteras? |
---|---|---|---|---|
Minska konsumtionen av varor, t ex genom att låna produkter av varandra, samordna inköp av kemikalier och se över användningen av engångsprodukter. | Användning av förbrukningsmaterial (innehållande PVC och ftalater) ska minska. Öka andelen av flergångsprodukter. | KI central sida där begagnade möbler, utrustning och datorer byts | ||
Engångsprodukter undviks | Alla som köper produkter | Antal byten. | ||
Minska förbrukning av papper genom att godkänna elektroniska signaturer (EduSign) i alla handlingar | Administration på alla nivåer (EduSign) | EduSign blir en rutin som godkänns i alla handlingar på CLINTEC | ||
Ansvara för att klimat- och hållbarhetskrav ställs i upphandlingar i syfte att det som köps in har så låg miljö och klimatpåverkan som möjligt | Inkludera hållbarhetskrav vid inköp och upphandlingar | Hållbarhetskrav ställs vid varje upphandling | Alla som gör upphandlingar | Antalet upphandlingar där hållbarhetskrav har inkluderats |
Vid inköp och upphandling verka för minskade emballage | Ställ krav på minskat emballage vid upphandling. Välj produkter med minimal förpackning. | Alla som köper produkter | Antalet inköp där krav på emballage har ställts | |
Vid servering av mat välja alternativ med låg miljö- och klimatpåverkan i enlighet med Guide för hållbara möten | Hållbarhetskrav ställs inför möten och konferenser där mat serveras | Alla som köper mat / catering | Guide på hemsidan | |
Guide på hållbara möten är känt och används | Antal möten där hållbar mat har serverats |