Högskolepedagogiska kurser
För dig som är lärare, klinisk handledare eller involverad i utbildning finns kurser och workshops inom olika områden och på flera nivåer, för att du ska kunna utveckla din pedagogiska kompetens. På sidan hittar du också kurser inom digitalt lärande.

Kalender
I den här kalendern kan du se alla kommande kurser, workshops och webbinarier inom undervisning och lärande.
Nedan kan du läsa mer om innehållet för kurserna.
Grundläggande kurser
Kurserna är utformade i enlighet med de nationella rekommendationerna som tagits fram av SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund). Kurserna är meriterande vid ansökan om docentur. KI och SUHF rekommenderar att lärare går tio veckor av högskolepedagogisk utbildning.
Det finns tre sätt att gå grundkurser - den pedagogiska teorin och nivån är densamma i alla varianter men upplägg, arbetsformer och innehållsmässiga tyngdpunkter skiljer sig:
- grundläggande högskolepedagogik (GHPD) - inriktning campus-/verksamhetsförlagd utbildning
- högskolepedagogisk kurs (HPK) - inriktning verksamhetsförlagd utbildning
- Stepping stone-kurser - inriktning verksamhetsförlagd utbildning
Kurser på grundnivå

Grundläggande högskolepedagogik (GHPD)
GHPD är en introduktion till pedagogik inom högre utbildning där du får diskutera teori och begrepp inom högskolepedagogik relaterat till dina egna erfarenheter. Hur kan du bli en mer medveten och reflekterande lärare?

Högskolepedagogik för lärare och handledare i VFU (HPK)
Stärk din pedagogiska kompetens samt stimulera till ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande i verksamhetsförlagd utbildning (VFU) / verksamhetsintegrerat lärande (VIL).

Stepping stone: Högskolepedagogik i VIL
Kurser för dig som har handledningsuppdrag eller som är involverad i studerandeprocessen vid VIL/VFU.
Här kan du se aktuella kurser och datum.
Efter en grundkurs kan du fortsätta din högskolepedagogiska utbildning och välja bland fortsättningskurser. Utbudet av kurser kan variera.
Fortsättningskurser

Fördjupning i högskolepedagogik
En kurs för lärare och yrkesverksamma som vill fördjupa sig inom högskolepedagogik. För en ökad möjlighet till pedagogiskt ledarskap och säkerställande av evidensbaserat pedagogiskt arbete - inom hälso- och sjukvård och högskola.

Formativ bedömning
Syftet med den här kursen är att stödja dig som universitetslärare eller handledare i att utveckla din förmåga att utforma och genomföra formativa bedömningar, som stöttar studenters lärande.

Summativ bedömning
Kursens mål är att öka din medvetenhet om hur du skapar summitiva bedömningar för att mäta studenternas lärande.
Kursen syftar också till att stimulera ett reflekterande förhållningssätt till undervisning och lärande.

Kursdesign
Kursen riktar sig till dig som ansvarar för eller är involverad i att designa kurser.
Under kursen får du fördjupa förmågan att utifrån ett målbaserat ramverk designa kurser med avsikt att stötta studenters lärande.

Kursdesign för forskarutbildning
Kursen fokuserar på forskarutbildningens specifika utmaningar och möjligheter, och riktar sig till kursansvariga med uppgift att designa kurser på forskarnivå.

Forskarhandledarutbildning
Forskarhandledarutbildning syftar till att stärka och inspirera forskarhandledare genom stöd och vidareutveckling av kompetenser och förhållningssätt inom pedagogik och ledarskap, både på ett professionellt och personligt plan.
Här hittar du mer om kurser inom pedagogik, kursdesign och webb.
Internationalisering

Teaching in the glocal university
Kursen hålls på engelska.
An introduction to the main issues surrounding teaching and learning at an international university.

Two2Tango, tandems for teaching in the glocal classroom
Kursen genomförs på engelska.
This course is intended for teachers who wish to develop their teaching skills and their intercultural awareness for teaching the international classroom in English.
Kurser på SU och KTH
Inom ramen för universitetsalliansen Stockholm trio samarbetar KI med "Centrum för universitetslärarutbildning" vid Stockholms universitet (SU) och "Learning in STEM" vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) vilket ger dig möjlighet att ta del av deras utbud av kurser och resurser. Bland annat ger SU kortare fördjupningskurser inom pedagogiska ämnen (3 hp).
Du har också möjlighet att delta i lärarkonferensen som ordnas vid lärosätena.
Högskolepedagogiska kurser inom Stockholm trio
Övriga kurser
KlinSim pedagogik 1
KlinSim pedagogik 1 är en kurs för instruktörer och handledare med fokus på kunskap och lärande. Syftet med utbildningen är att fördjupa de pedagogiska kunskaperna hos utbildare inom hälso- och sjukvården. KlinSim pedagogik
Teambaserat lärande (TBL)
Enheten för Undervisning och lärande ordnar flera kurstillfällen om teambaserat lärande.
Diskrimineringslagen och lika villkor på KI
Webbkurs: diskrimineringslagen och lika villkor
Att undervisa i etik
Utbildningen vänder sig till personer som undervisar i andra ämnen än etik och som planerar att integrera etik i sin undervisning. Att undervisa i etik - utbildning för lärare och handledare
Kurser och workshops om Canvas och digitala verktyg
Som lärare eller involverad i utbildning kan du också ta del av många kurser och workshops om lärplattformen Canvas och andra digitala verktyg.

Grundkurs i Canvas
Denna genomgång ger dig grunderna för att bygga din kurs och publicering av material i ett kursrum. Kursen finns i Canvas och du har alltid tillgång till den.

Grundkurs i Canvas (via Zoom)
Grundpubliceringskursen ger dig det du behöver för att kunna skapa och redigera ditt kursmaterial i ett kursrum i Canvas. Kursen genomförs på distans.

Quiz i Canvas (via Zoom)
Quiz kan användas för mer än examination, till exempel för att aktivera studentens lärande. På kursen får du lära dig hur du kan använda quiz som en viktig komponent i en kurs.

Publicera film i Canvas
Under denna workshop får du bland annat veta hur du kan ladda upp film till My Media i Canvas och bädda in dem på kurssidor, samt använda Media Gallery i din kurs för att dela media mellan studenter och lärare.

Skapa interaktiva omröstningar med Mentimeter
Genom Mentimeter Academy kan du gå självstudiekurser och det finns flera guider.
Med Mentimeter kan du skapa interaktiva omröstningar i din undervisning eller i presentationer.

Grundutbildning i Inspera
Här kan du få tillgång till grundutbildningen i examinationsverktyget Inspera. Utbildningen är nätbaserad och materialet kan användas som en manual.
Kurs för en större grupp
Här kan du kontakta oss om digitalt lärande eller beställa en kurs för din grupp. Du kan också boka in individuell handledning (en timme) i en rad verktyg.
Kursadministration
Kontakta Evianne Larsson, Enheten för undervisning och lärande, om du har frågor om anmälan, avanmälan eller intyg till kurser.
Kontakt
Kontaktpersoner finns på respektive kurssida.
Saknar du något inne håll på den här sidan? Eller har du andra frågor eller förslag kan du kontakta kommunikatör Louise Grännsjö, eller använd den anonyma feedback-funktionen längst ned på sidan.