Klinisk forskning
Klinisk forskning omfattar experiment eller observationer som är utformade för att svara på specifika frågor som påverkar människors hälsa.
Det finns olika typer av klinisk forskning som bedrivs vid KI i olika form.
Resurser och stöd på KI
Registrering och rapportering av kliniska prövningar
• Rutiner för registrering och rapportering av kliniska prövningar
• En översikt av processen
• Transparensen i klinisk prövning
• Vanliga frågor & support
Clinicum: stöd till klinisk och translationell forskning
Clinicum syftar till att stärka kvalitéten på klinisk och translationell forskning inom KI och Region Stockholm. Verksamheten bedrivs centralt samt via Clinicums noder och vänder sig till disputerade forskare som är anställda eller anknutna till någon av KI:s institutioner.
Externa resurser
Karolinska Trial Alliance (KTA)
KTA är en specialiserad regleringsenhet som tillhandahåller tjänster och kurser inom planering, genomförande och avslut av kliniska studier till självkostnadspris. Vi är en del av Karolinska Universitetssjukhuset med uppdraget att stödja både akademi och industri inom Region Stockholm-Gotland.
Kliniska studier i Sverige - steg för steg
Här finns användbara länkar för: vägledning och stöd vid studieförfrågningar, utlysningar, sammanställningar av godkända etikprövningsansökningar och databaser med pågående studier, samt nationella utvecklingssatsningar, lagar och regler.
Kliniska prövningar under covid-19-pandemin
Läkemedelsverket är medvetet om att det finns utmaningar i genomförandet av kliniska prövningar i samband med coronavirusutbrottet (covid-19). Information i detta avsnitt avser kliniska läkemedelsprövningar som görs enligt den nationella lagstiftning.