Karriärstöd för doktorander

Som doktorand utbildas du till den högsta möjliga akademiska titeln; en doktorsexamen. Oavsett vilka mål och drömmar du har måste du fundera på var du är i din karriär, hur din doktorsexamen kan hjälpa dig nå dina mål och vad ditt nästa steg är.
På den här sidan har vi samlat information och länkar som vi hoppas kan hjälpa dig som doktorand att bygga din egen karriär.

Den här sidan är tänkt att ge dig resurser och länkar som är relevanta för doktorander, så att du kan hitta den information du behöver för att arbeta med din egen karriär.

Planera din forskarutbildning

Alla doktorander på KI måste följa den allmänna studieplanen för medicinsk vetenskap. Dessutom upprättas för varje doktorand en individuella studieplan som beskriver hur målen för forskarutbildningen ska uppnås. Den individuella studieplanen är ett viktigt instrument för din planering för att uppnå examensmålen (och dina egna uppsatta mål) och den ska följa dig under hela din utbildning. Det är också viktigt att känna till och hitta till regelsamlingenRegler för utbildning på forskarnivå vid KI där det mesta är samlat som rör doktorander, som till exempel de officiella kraven för disputationen.

Många doktorander är förutom att vara en student även anställd vid KI och har därmed samma rättigheter och skyldigheter som övriga medarbetare. Denna dubble roll ger dig möjlighet att få stöd från olika ställen.

Mer information om disputationsprocessen och hur man planerar för den hittar du på KI:s hemsida. Läs gärna även de blogginlägg relaterade till disputation som gjorts av våra Karriärservicebloggare.

Mer information om alla aspekter av att vara doktorand vid KI finns på medarbetarportalen under forskarutbildning.

 

Karriärseminarier och workshops

Vi organiserar flera olika seminarier, workshops och andra event relaterade till karriärutveckling varje år. I vår kalender kan du hitta alla de event som vi anordnar och även andra karriärrelaterade event som anordnas här på KI. Hör gärna av dig om det är något som du tycker saknas.

Biblioteket på KI erbjuder kontinuerligt seminarier och workshops bland annat relaterade till litteratursökningar eller hur man skriver akademiska texter. Följ deras event på KIB:s egna sidor.

Doktorandkursen ”Karriärverktyg för forskare” och praktikplatser för doktorander

Varje år på våren och höst erbjuder vi doktorandkursen ”Karriärverktyg för forskare”. Under kursen får du lära dig om olika karriärmöjligheter som finns för personer med doktorsexamen och även hur du kan öka din medvetenhet kring hur det du lärt dig som doktorand kan användas inom framtida yrken. Kursen är väldigt populär och fylls snabbt upp särskild på grund av att deltagarna på kursen får möjlighet att ansöka till karriärservice praktikprogram där deltagarna kan välja mellan en rad olika 1 månad långa projekt som erbjuds av olika företag och organisationer.

Inspiration och vägledning

Det som ofta kan kännas svårt i sin karriärutveckling är att veta vilka olika möjligheter som finns ute i arbetslivet och vad som passar just dig.

Karriärporträtt

Ett sätt att få inspiration kan vara att läsa om vad andra har gjort. För att ge inspiration till karriärmöjligheter både inom och utanför akademin ger karriärservice ut magasinet ”A PhD can take you anywhere” och på vår karriärblogg finns flera inspirerande intervjuer med personer som utvecklat sin karriär på olika sätt efter att de tagit doktorsexamen. Ett annat tips är att själv intervjua personer som har jobb som du tycker verkar spännande för att ta reda på hur de togs sig dit de är och vad de har för inre drivkrafter.

myIDP

Du kan även börja kartlägga dina olika kompetenser och vad det är du tycker är roligt att arbeta med för att se vad för jobb som skulle kunna passa dig. Till hjälp kan du använda myIDP, ett verktyg som erbjuds av ScienceCareers. Det hjälper dig inte bara att komma på vilka kompetenser du har och vilka jobb som kan matcha dessa kompetenser utan också vad du kan behöva komplettera med för att nå det arbete du siktar på.

Online karriär moduler

Om du skulle vilja ha en mer skräddarsydd vägledning för din karriärutveckling finns ett gratis verktyg (Career Modules) som hjälper dig med allt från att ge ökad självförståelse till hur du kan utveckla ditt eget varumärke eller förhandlar om lön.

Mentorer

Glöm inte bort värdet med att ha en eller flera mentorer när det kommer till inspiration och vägledning i din karriärutveckling. Använd de officiella mentorer som du har (de som finns nedtecknade i din ISP) eller om du har en senior forskare i din grupp, en alumn som studerat samma sak som du och gör något intressant eller en mentor du fått i något annat sammanhang. Det viktiga är att du tar initiativet och bygger upp en bra relation med din mentor(er).

Behöver du hjälp med att hitta en mentor, eller vill bli det för en mer junior person på KI? Gå med i KIs mentorsplattform!

GoinGlobal

Tänker du åka utomlands, eller kanske är Sverige "utomlands" för dig? Då behöver du kanske tips om landets arbetskultur, anpassningar till CV osv. GoinGlobal är en plattform med landsprofiler, jobb annonser, praktik tips, arbetsgivaröversikter och mer, och tack vare vårt prenumeration så kan du använda plattformen gratis genom att logga in med dina KI-referenser. När du är inne kan du även skapa din egen profil för att kunna få personliga aviseringar och spara sökningar. Behöver du hjälp att komma igång? GoinGlobal har utbildningar där de förklarar plattformen.

Stockholm Dual Career Network

Har du flyttat till Sverige för din doktorsexamen eller tjänst vid KI och har du en partner som flyttade med dig? Ta en titt på Stockholm Dual Career Network, där partnerna som följer till Sverige kan få karriärstöd utöver ett socialt och professionellt nätverk.

Finansiering

Att söka pengar till sin forskning är en central del inom den akademiska världen. Det kan därför vara bra att börja träna på att skriva ansökningar redan nu under doktorsutbildningen. Det finns flera stiftelser och fonder som delar ut pengar till doktorander för bland annat resor till konferenser. Förutom att det kan ge lite extra pengar till din grupp så ger det bra träning inför en fortsatt akademisk karriär.

Du kan även läsa mer om KI:s alla stiftelser och fonder på medarbetarportalen.

Bygg upp ditt nätverk

Oavsett om du kallar det nätverkande eller samarbete, kommer du att tjäna på att inte isolera dig under din utbildning. Att lära känna människor, vad de gör och vad de söker kommer att hjälpa dig hitta din egen väg och komma på bättre idéer, i din forskning och för din karriär. Och glöm inte att berätta vem du är, vad du gör och vad du söker! Efter avslutad utbildning och genom hela ditt yrkesliv kan du gå med i KIs alumninätverk.

Innovation och entreprenörskap

Har du hittat något som du skulle vilja ta patent på eller kanske starta ditt eget företag? Eller har du frågor om innovationer eller immateriella rättigheter (intellectual property)? Oavsett vilket så kan du få hjälp med dina frågor av KI Innovations.

För utbildning och forskning inom bioentreprenörskap finns enheten för bioentreprenörskap (UBE) vid Institutionen för lärande, informatik, management och etik som du kan vända dig till. På vår karriärblogg kan du läsa en skildring om tankar kring entreprenörskap.

Även Stockholm School of Entrepreneurship (SSES) ger kurser för doktorander från bland annat KI.

CV och LinkedIn

När du söker jobb måste du ha ett CV. Vi har samlat ett antal generella tips på hur ett CV skrivs och vi organiserar med jämna mellanrum seminarier om, bland annat, hur ett CV skrivs. Detta är även med i vår kurs "Karriärverktyg för forskare". I vår kalender och KI:s kurskatalog hittar du alla våra event och kurser.

Vare sig du tycker om sociala medier eller inte så är LinkedIn ett viktigt verktyg när det kommer till karriärutveckling och när du söker jobb. De flesta jobb annonseras inte ut idag utan de flesta jobben tillsätts genom kontakter. Din profil på LinkedIn är ditt ansikte utåt och finns hela tiden tillgängligt så det är viktigt att du lägger ner tid på att göra den bra. Här finns några LinkedIn tips att börja med.

KI erbjuder befintliga studenter möjligheten att få personlig feedback på sitt CV, personliga brev eller LinkedIn profil av jobbexperter via vår samarbetspartner Go Monday. Inom 24 timmar efter att du skickat in ditt CV, personliga brev eller LinkedIn profil till Go Monday återkopplar de till dig digitalt med personlig feedback på hur just du kan förbättra din ansökan för att få ditt drömyrke.

Jobb

Om du är intresserad av att söka jobb här på KI finns dessa samlade på KI’s jobb hemsida. Även i vårt nyhetsbrev.

Att förstå det akademiska systemet

En forskarkarriär är ofta internationell, och varje land och ibland varje universitet har olika karriärsystem med olika behörighetskrav. Det kan därför vara bra att du bekantar dig med de befattningar vid KI och Karriärstruktur för medarbetare med en doktorsexamen.

Contact

Frågor? Mejl career-service@ki.se

VP
Innehållsgranskare:
2024-08-19