Erasmus+ doktorandmobilitet
Som doktorand har du många möjligheter att skaffa dig internationella erfarenheter genom Erasmus+ under din forskarutbildning. Du kan exempelvis samla material till din avhandling, undervisa eller delta i kompetensutvecklande aktiviteter. Erasmus+ ger dig en unik möjlighet att vidga dina forskningsmöjligheter och samarbeta internationellt, både genom studier och praktik.
Aktiviteter inom Erasmus+ berättigar till stipendier. Hur stipendiebeloppet beräknas beror på vilken typ av aktivitet du genomför samt vart du åker, och ska ses om ett bidrag till resa och uppehälle.
Som anställd doktorand kan du räknas som både student och personal och kan därför söka stipendier som avser båda grupper men inte för samma mobilitet. Vilken mobilitetsform du ska välja beror på syftet. Är du doktorand som finansieras via stipendium kan du bara ansöka om studier eller praktik.
Erasmus+ doktorandmobilitet: Studier och praktik
Erasmus+ doktorandmobilitet för studier
Du har möjlighet att göra datainsamling eller liknande avhandlingsförberedande aktivitet vid ett partnerlärosäte. Studierna ska ske på heltid vid ett och samma lärosäte under en sammanhängande tid. Ett bilateralt avtal inom Erasmus+ är en förutsättning för att du ska kunna använda dig av denna möjlighet.
Erasmus+ doktorandmobilitet för praktik
Du kan praktisera på ett företag, en organisation, ett lärosäte eller ett forsknings-och utbildningscentrum. Praktiken kan genomföras under och efter forskarutbildningen. Innehållet ska ha relevans för din forskarutbildning.
Utbytesperiodens längd (för studier eller praktik) och ersättningsnivåer
Reglerna är desamma som för mobilitet på grundnivå och avancerad nivå (2-12 månader), men doktorander har också möjlighet att delta i kortare, fysiska mobiliteter (5-30 dagar).
Ersättningsnivåer för längre mobiliteter finns här:
Erasmus+ för studenter på grundnivå och avancerad nivå
Ersättning för de kortare mobiliteterna:
- Dag 1–14: 79 euro per dag.
- Dag 15–30: 56 euro per dag.
Du kan också ansöka om extra medel för grönt resande (buss eller tåg) samt extra inkluderingsstöd på samma villkor som studenter på grundnivå och avancerad nivå.
Observera att om du är anställd som doktorand kan du inte kan ta emot stipendier. Ersättningen kommer då att betalas ut till din institution som förväntas stå för t ex boende- och reskostnader inför din mobilitet.
Anställda doktorander
Reglerna för dig som doktorand är de samma som för lärare och annan personal vid KI.
Erasmus+ lärarutbyten och personalfortbildning
Undervisning (Erasmus+ lärarmobilitet)
Lärarmobilitet ger dig möjlighet att undervisa vid ett partnerlärosäte.
Ett Erasmusavtal (”Inter-Institutional Agreement”) med partnerlärosätet som du vill besöka är ett krav. Kontakta Kristina Jesinkey (Erasmuskoordinator vid KI) för att kontrollera vilka avtal som finns.
Jobbskuggning, observationsperioder, träning, workshops (Erasmus+ kompetensutveckling)
Kompetensutveckling innebär att du kan jobbskugga på ett företag, en organisation eller ett lärosäte, delta i workshops eller i en kortare, icke poänggivande kurs. Aktiviteten ska vara relaterad till dina arbetsuppgifter.
Om du är intresserad av något av dessa alternativ, kontakta Kristina Jesinkey (Erasmuskoordinator vid KI) för att diskutera vilket alternativ som kan passa dig.