Resurser för ansvarsfull internationalisering
Karolinska Institutet (KI) deltar aktivt i utbildnings- och forskningssamarbeten globalt. Internationellt samarbete är avgörande för KI:s verksamhet. Det är vårt gemensamma ansvar att upprätthålla och fördjupa dessa samarbeten på ett ansvarsfullt sätt vilket omfattar att hantera och minimera risker, särskilt i samarbeten med partners från auktoritära länder.
Ansvarsfull internationalisering: strategi och behov
Ansvarsfull internationalisering är ett begrepp som omfattar en strategi för att skapa förutsättningar för fördjupat internationellt samarbete och innebär att man ska ta sitt professionella ansvar för att minimera och hantera risker. '
En strategi för att minimera risker
Ansvarsfull internationalisering innebär att skapa förutsättningar för internationellt samarbete genom att:
- Göra helhetsbedömningar av samarbetets nytta, genomförbarhet, effekter och potentiella risker innan och under samarbetets gång.
- Förankra samarbeten i KI:s etiska och värderingsmässiga principer.
Behov av ökad medvetenhet
Medarbetare på KI behöver vara medvetna om att internationellt samarbete kan innebära potentiella risker inom områden som exempelvis:
- Informationssäkerhet, cybersäkerhet, immateriella rättigheter (IP), campus-säkerhet, akademisk frihet, etik och mänskliga rättigheter.
- Säkerhetsrisker för forskare och studenter i fält .
- Risk för att forskningsresultat används för militära syften.
Vem ansvarar för riskbedömning?
- Individuella samarbeten: Ansvar ligger på den enskilde forskaren.
- Formaliserade samarbeten: Ansvar ligger på forskargruppen, institutionen eller lärosätet.
Om frågor uppstår i samband med riskbedömning ska de rapporteras till närmsta chef för vidare hantering. Varje chef ansvarar för att riskhantering genomförs inom sitt ansvarsområde.
Stöd för riskbedömning
För att fatta välinformerade beslut om samarbeten är det grundläggande att:
- Identifiera och dokumentera risker.
- Göra en samlad bedömning av möjligheter och risker.
- Upprätta en riskhanteringsplan vid behov.
Checklista för riskbedömning
Checklistan är ett stöd för dig som behöver göra en riskbedömning. Checklistan är indelad i nio sektioner och guidar dig genom en riskbedömning med hjälp av frågor, stödmaterial och utrymme för reflektion.
Fyll i checklistan och använda den vid kontakt med KI Avtal (om ett avtal ska upprättas) eller för förankring med närmaste chef.
Områden som checklistan omfattar är :
- Information om projektet/samarbetet (ämne/syfte)
- Kritisk teknologi/material och dual use
- Finansiering och juridiska förhållanden
- Samarbetsland och samarbetsorganisation
- Etiska aspekter
- Involverade studenter och forskare
- Jäv
Länkar till interna resurser vid riskbedömning
Länkar till externa resurser vid riskbedömning
När behöver vi vara särskilt uppmärksamma?
Särskild försiktighet krävs vid samarbete med partners från länder som bryter mot internationellt erkända värderingar och principer, såsom mänskliga rättigheter och rättsstatsprinciper. Användning av olika index, till exempel Academic Freedom Index och Corruption Perception Index, kan vara till hjälp vid riskbedömningen.
Mänskliga rättigheter och KI:s samhällsuppdrag
KI har ett ansvar att främja mänskliga rättigheter och ska inte samarbeta med parter som är direkt inblandade i allvarliga kränkningar. Alla samarbeten i riskfyllda länder är dock inte problematiska, så länge samarbetet inte bidrar till överträdelser.