A1 intyg
Utländsk medborgare från EU/EES-land som vill tillhöra sitt eget hemlands socialförsäkring och som anställs av Karolinska Institutet (KI) måste lämna in ett A1 intyg till lönechef på KI när anställningen på KI börjar.
Varje land inom EU/EES har en eller flera myndigheter som ansvarar för socialförsäkringsfrågor viktigt att anställd identifierar vilken myndighet i hemlandet som hanterar socialförsäkringsfrågorna så man får rätt information och ansökningsformulär.
A1 intyget visar att den anställde vill vara socialförsäkrad i sitt hemland. A1 intygen gäller normalt i högst 24 månader då arbetet i annat EU/EES-land bedöms vara temporärt. Ska anställningen fortsätta efter 24 månader så är det viktigt att anställd i god tid innan ansöker om ett nytt A1 intyg så A1 intygen hänger ihop.
När KI har mottagit ett A1 intyg så ska KI inte betala socialavgift till Skatteverket i Sverige. I stället ska socialavgift betalas till myndighet som hanterar socialförsäkringsfrågor i den anställdes hemland. Följande rutin gäller:
- Anställd kontaktar den myndighet som hanterar socialförsäkringsärenden i hemlandet och hämtar en EU-fullmakt som lämnas till lönechef på KI. Lönechef intygar och attesterar EU-fullmakten att personen är anställd av KI. Med EU-fullmakten så företräder den anställde KI och ska löpande informera myndigheten i hemlandet om utbetald bruttolön från KI.
- Anställd ska begära att myndigheten för socialförsäkringsfrågor i hemlandet skickar en faktura på de sociala avgifter som KI ska betala och bifoga följande instruktion om hur fakturering till KI ska ske.
- Om det inte är möjligt att fakturera KI så får den anställde själv betala in sociala avgifter till myndigheten i hemlandet. Ta fakturaunderlag och kvitto på inbetalningen, som skickas till payroll@ki.se. Löneenheten utbetalar ersättning för de utlägg som anställd fått göra för KI:s räkning. Ersättningen sätts in på det bankkonto som anställd har registrerat på enligt KI:s rutin.
Om inget A1 intyg finns så ska Karolinska Institutet betala in sociala avgifter till Skatteverket i Sverige. Arbetar den anställde 20% eller mer så är inkomsten i Sverige pensionsgrundande både för allmän- och tjänstepension.
Viktigt att anställd som återvänder till sitt hemland regelbundet uppdaterar sin utländska adress till Folkbokföringen på Skatteverket så att man inte går miste om pension från Sverige när man blir pensionär.