Ergonomi
Ergonomi handlar om samspelet mellan människa, arbetsuppgift och den omgivande miljön. Att det finns möjlighet att påverka arbetets fysiska och organisatoriska utformning utifrån individers behov och förutsättningar är en viktig del i en bra arbetsmiljö. På denna sida hittar du i korta drag information kring ansvar och roller samt verktyg för bedömning och åtgärder rörande belastnings- och synergonomi.
Arbeta främjande och förebyggande med ergonomi
Chefer vid KI ska beställa ergonomigenomgångar av företagshälsans ergonomer som en del i det systematiska och regelbundna arbetsmiljöarbetet, speciellt vid behov av individuellt anpassade åtgärder och stöd, men också vid större förändringar i den fysiska arbetsmiljön.
Upplägget "Ergonomi och rörelse" kan beställas av chefer på gemensamma medel och innehåller såväl genomgång av arbetsergonomi som livsstil och hälsa.
Beställningar av ergonomigenomgångar för enskilda individer bekostas av lokala medel och ska godkännas av närmaste chef.
Arbetsutrustning och arbetsredskap
Vid inköp av ergonomiskt anpassade möbler, inredningar och IT-produkter av typen keyboard, mus och laptopstativ rekommenderas kontakt med företagshälsans ergonomer.
Vid inköp av möbler och inredning ska leverantörer ur Kammarkollegiet ramavtal Kontor och inredning användas. För hjälp och stöd vid beställning kontakta KI inköpsavdelning.
All IT-relaterade inköp ska ske i Wisum. Där hittar du också ett urval av ergonomiskt utformade IT-produkter.
Vid utprovning av arbetsstol inom UF kan ni kontakta intendent Helena Thomasson på UF-stab.
Arbetsgivarens ansvar
Arbetsgivarens ansvar är formellt och innebär bl a att:
- så långt det är möjligt och praktiskt genomförbart ordna och utforma arbete och arbetsplatser så att gynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser erhålls,
- ombesörja att medarbetarna har möjlighet att påverka upplägg och genomförande av det egna arbetet så att tillräcklig rörelsevariation och återhämtning uppnås,
- se till att medarbetaren har tillräcklig kunskap och arbetsteknik för att kunna utföra arbetet på ett sätt som är bra för kroppen och följa reglerna i allmänna föreskriften Belastningsergonomi 2012:2
Arbetstagarens ansvar
Arbetstagarens ansvar är informellt men innebär att:
- aktivt medverka i arbetsmiljöarbetet och delta i genomförandet av åtgärder
- följa givna instruktioner och föreskrifter, som behövs för att minska risk för olycksfall eller ohälsa
- rapportera till ansvarig chef eller skyddsombud om arbetet innehåller hälsofarliga arbetsuppgifter eller onödigt tröttande belastningar
Länkar till inköp av ergonomiska arbetsredskap
Synergonomi vid dator- och bildskärmsarbete
Enligt föreskriften AFS 1998:5 Arbete vid bildskärm har arbetstagaren rätt att genomgå en synundersökning för att utreda om hen har behov av särskilda arbetsglasögon. Såväl undersökning som eventuellt inköp av särskilda arbetsglasögon ska godkännas och bekostas av närmaste chef.
Arbetsglasögon
KI har fr om 2023-04-03 t o m 2027-04-03 Synsam AB som ny huvudleverantör för arbetsglasögon vid KI, enligt ramavtal 23.3-6372-2022-001 (Se Avtalskatalogen). Det innebär att Synsam ska användas som första val vid synundersökning, utprovning och inköp av terminals- och skyddsglasögon.
Vid bokning av synundersökning ska Synsams rekvisitionsblankett användas. Blanketten ska vara påskriven av närmaste chef/motsvarande och tas med vid besöket. Du hittar allt om arbetsglasögon på Synsams hemsida: https://www.synsam.se/foretag
Mera information om avtalet och aktuella prislistor hittar du i Avtalskatalogen - med sökord "glasögon"
KI har dessutom möjlighet att vända sig till St Eriks Ögonsjukhus och KI optikerutbildning. Vid besök till St Eriks Ögonsjukhus ska rekvisitionsblankett KI optikerutbildning användas. Notera att utbudet av bågar är begränsat och att undersökning och utprovning sker inom optikerutbildningen av studenter under handledning.
Avtalskatalogen
Rekvisitionsblankett KI optikerutbildning
Mer information för inloggade medarbetare
Det finns mer information för dig som arbetar i följande grupper
- C7.Lärande, Informatik, Management och Etik