FixIT-teamet informerar

På KI finns olika tjänster för att lagra data och dela filer.

OneDrive

OneDrive är en molntjänst för att lagra och dela mappar och filer. OneDrive är tillgängligt för alla anställda och anknutna på KI. Anställda och anknutna har 5 TB lagring tillgängligt på sin OneDrive. Maxstorlek på filer som kan sparas i OneDrive är 250 GB.

De flesta har redan OneDrive installerat då det ingår i Office.

Det går att ladda hem från office.com, logga in med ditt KI ID. Finns även som app till mobiler och plattor.

Guide för att dela filer och mappar i OneDrive

För Mac-användare

En viktig sak som främst gäller för MAC-användare är att dessa tecken i filnamn inte stöds av OneDrive ~ ”# % & *: < >? / \ { | }. Inledande och avslutande blanksteg i fil-eller mappnamn är inte heller tillåtna.

Central information

Det har gått ut Information om förändringarna i datalagring (som genomfördes 2020) från IT-avdelningen. Informationen vänder sig främst till de institutioner som köper sin IT-support från centrala IT-avdelningen: https://medarbetare.ki.se/forandringar-i-datalagringen.

För användare inom FixIT:s institutioner gäller endast att KI Box och KI Cloud kommer avvecklas.

Tvåstegsverifering

Tvåstegsverifiering skall aktiveras som standard för OneDrive. Anledningen till detta är att det krävs för att man skall kunna lagra känsliga persondata. Tjänsten för detta heter Microsoft Authenticator. Många har redan denna app på sin telefon då den krävs för att komma igång med Office365. Leta efter denna app i din telefon.

Screenshots for the configuration of multifactor authentication by app.

Om ni inte har appen finns det instruktioner här: https://medarbetare.ki.se/konfigurera-multifaktorautentisering-via-app

Kontakta FixIT om ni har frågor

Ni är alltid välkomna att kontakta FixIT om ni har frågor om dessa eller andra IT-relaterade frågor.

fixit@ki.se

Lilian Pagrot
2023-10-24