Försäljning av KI:s egendom

Om KI har lös egendom som inte längre behövs för den egna verksamheten eller har blivit obrukbar, är det tillåtet med försäljning eller byte av egendomen i enlighet med förordningen (1996:1191) om överlåtelse av statens lösa egendom. Observera att inköps- och upphandlingsenheten inte bistår kring försäljning av egendom då detta ligger utanför vårt uppdrag.

Försäljning av KI:s egendom

Om KI har lös egendom som inte längre behövs för den egna verksamheten eller har blivit obrukbar, är det tillåtet med försäljning eller byte av egendomen enligt förordning (1996:1191) om överlåtelse av statens lösa egendom. Med lös egendom menas förbrukningsvaror, utrustning och liknande. 

 

Enligt 7 § förordningen (1996:1191) om överlåtelse av statens lösa egendom gäller att försäljning skall genomföras affärsmässigt, vilket innebär att institutionen/-enheten ska vända sig till flera tänkbara köpare för att säkerställa att priset blir marknadsmässigt. Försäljningspriset får därför normalt inte heller understiga anläggningens eller inventariens bokförda värde. Om inventarien/anläggningen är fullt avskriven, alternativt inte är införd i anläggningsregistret, får en bedömning göras om lämpligt pris. För utrustning och inredning av större värde som normalt inte omsätts på en marknad, kan det finnas behov av att anlita en extern expert för värderingen, t ex en oberoende värderingsman. Ett värderingsintyg ska då upprättas och försäljning kan därefter ske till fastställt värde.

Om KI säljer en tillgång till en anställd finns det risk för förmånsbeskattning, i fall tillgången säljs till ett pris under marknadsvärdet.

 

En enkel dokumentation av processen för prissättning och försäljning av anläggningen ska göras och diarieföras som beskriver hur institutionen/enheten har säkerställt att flera tänkbara köpare fått information om försäljningen samt hur värdet på anläggningen/inventarien fastställts. 

Skänka anläggningar och inventarier

KI har möjlighet att skänka anläggningar eller inventarier under vissa förutsättningar. Om kostnaderna för att sälja eller utrangera tillgången är större än marknadsvärdet (eventuellt försäljningsbelopp), och det är mer ekonomiskt fördelaktigt att ge bort tillgången kan den skänkas.

Det ska inte heller medföra några extra kostnader för universitetet att skänka utrustningen, dvs den eller de som ska få utrustningen erbjuder sig att kostnadsfritt hämta den.

Moms vid försäljning av anläggningar och inventarier

Vid försäljning av anläggningstillgångar och andra förbrukningsinventarier till externa kunder ska ingen utgående moms specificeras, redovisas eller betalas (eftersom dessa inte utgör omsättningstillgångar och inte utgör del av någon regelbunden försäljningsverksamhet). Moms ska alltså inte debiteras på den kundfaktura som ställs ut.

 

Vid försäljning till till anställd ska marknadspriset sättas inklusive moms, alltså med påslag motsvarande moms, eftersom den anställde normalt hade varit tvungen att betala moms om hen hade köpt motsvarande vara på marknaden. Även om motsvarande moms ska räknas in vid prissättningen, ska moms inte specificeras, redovisas eller betalas i samband med försäljningen.

Observera att inköps- och upphandlingsenheten inte bistår kring försäljning av egendom då detta ligger utanför vårt uppdrag.

JD
Innehållsgranskare:
Josef Dadoun
2024-10-29