Docentur vid Karolinska Institutet

Docenttiteln är nationellt välkänd och är sedan lång tid ett erkänt uttryck för vetenskaplig och pedagogisk kompetens. Titeln ger av hävd ’venia docendi’, det vill säga ’rätten att undervisa’ och handleda på alla nivåer på universitet och högskolor, liksom att utvärdera forskning och utbildning.

En docent vid KI ska ha disputerat och därutöver avsevärt breddat och fördjupat sin vetenskapliga och pedagogiska skicklighet, samt sin lednings-, utvecklings- och samverkansskicklighet. Vidare krävs bred och djup kunskap och förståelse inom ämnesområdet. Docenturens ämnesbenämning ska spegla huvudsaklig vetenskaplig och pedagogisk inriktning och benämnas i enlighet med svensk standard för svensk indelning av forskningsämnen, se Standard för svensk indelning av forskningsämnen 2025.

Både rättigheter och skyldigheter

En docent ska ha en tydlig anknytning till och vara till nytta för KI genom att bedriva både undervisning och forskning. Docenturen ger på så sätt en legitimitet åt innehavaren och är en viktig drivkraft för akademisk meritering. Som docent förväntas man också att åta sig andra uppdrag som till exempel pedagogiska uppdrag, handledarskap, ledamot i betygsnämnd, sakkunniguppdrag, uppdrag som fakultetsopponent, administrativa uppdrag, samt samverkan med det omgivande samhället. 

Antagen docent med pågående anställning på KI får ett lönepåslag med 3 300 SEK. Institutionen sköter administrationen.  

Regelverk 

I föreskrifter för docentur vid Karolinska Institutet (dnr 1-1016/2019) finns behörighets­­­krav och bedömningsgrunder för docentur fastställda. Behörig att antas som docent har den som utöver doktorsexamen eller motsvarande är regionalt etablerad och nått ett visst internationellt erkännande inom sitt ämnesområde.

I anvisningar till föreskrifter för docentur ges en närmare beskrivning bland annat av hur ansökan ska utformas och hur bedömningen av sökande ska genomföras.

Läs mer här: föreskrifter för docentur vid Karolinska Institutet och anvisningar till föreskrifter för docentur. 

Ett arbete har påbörjats med att revidera föreskrifter och anvisningar och förväntas vara färdigt till HT-25. 

Pedagogik

Pedagogisk kompetens är ett krav för att bli docent. För docentur vid KI krävs minst fem veckors högskolepedagogisk utbildning med lärandemål i enlighet med Sveriges universitets- och högskoleförbunds rekommendationer för behörighetsgivande högskolepedagogisk utbildning.

Enheten för Undervisning och Lärande (UoL), Karolinska Institutets medicinpedagogiska enhet, ger bland annat kurser som är meriterande för docentur. Läs mer om om högskolepedagogiska kurser vid KI här: högskolepedagogiska kurser.

Docenturnämnden

Docenturnämndens viktigaste uppgifter är att bedöma om nyinkomna ansökningar om docentur är tillräckliga för att skickas ut till sakkunnigprövning och att slutgiltigt bedöma ansökningar efter att sakkunniga gett sina utlåtanden. Någon formell rätt att överklaga beslut finns inte.

Handläggning 

Den genomsnittliga handläggningstiden, från att ansökan inkommit till att beslut om docentur fattas är sex till åtta månader. Docenturnämnden behandlar ansökningar i den ordning de kommer in.

Vid ett första möte gör docenturnämnden en övergripande bedömning av den sökandes ansökan och fattar beslut om att antingen utse sakkunniga och skicka ansökan till prövning av två sakkunniga, bordlägga ansökan för begäran om mindre kompletteringar (inom 2 månader), eller att avslå ansökan.

När utlåtande inkommit från båda sakkunniga tas ärendet upp vid ett andra möte och docenturnämnden fattar då beslut om att antingen anta sökanden som docent, bordlägga ansökan för särskild komplettering, eller avslå ansökan.

Ansök om docentur

Ansökan om docentur skickas till docentur@ki.se i följande numrerad ordning. För information om hur respektive dokument ska skrivas se, se anvisningar till föreskrifterna för docentur. 

Särskild information om ansökan om docentur från och med 1 augusti 2025

Den 10 december 2024 fattade rektor beslut om att en ny meritportfölj för lärare och forskare vid KI ska träda i kraft från och med 1 januari 2025. För ansökan om docentur gäller däremot övergångsperiod och vid ansökan om docentur ska du fram till och med 31 juli 2025 använda den tidigare versionen av meritportföljen. Ett arbete har påbörjats med att revidera föreskrifter och anvisningar för docentur och det är först när nya riktlinjer är beslutade som den nya meritportföljen även kan användas vid ansökan om docentur. 

Läs mer här: Ny meritportfölj för lärare och forskare - ett effektivt redskap vid rekrytering.

Fyll i mallen för ansökan om docentur. Inkludera personuppgifter och förslag på docenturämne. 

Ladda ner mallen till försättssidan här: Mall för ansökan om docentur.

Vid ansökan om docentur ska KI:s meritportfölj användas. Meritportföljen bör skrivas på engelska och ska följa de särskilda instruktioner som finns för KI:s meritportfölj. Alla rubriker i mallen ska vara med och intakta, även då sökanden inte har meriter att redovisa under en sådan. Den kliniska portföljen kan inkluderas för sökande med kliniska meriter, men utgör inte underlag för bedömningen. 

Den 10 december 2024 fattade rektor beslut om att en ny meritportfölj för lärare och forskare vid KI ska träda i kraft från och med 1 januari 2025. För ansökan om docentur gäller däremot övergångsperiod till och vid ansökan om docentur ska du fram till och med 31 juli 2025 använda den tidigare versionen av meritportföljen. 

Skickar du in din ansökan om docentur innan 1 augusti 2025 ska du använda dig av denna version av meritportföljen: Meritportfölj till och med 31 juli. Tillhörande instruktioner finner du här: instruktioner till meritportföljen. 

Skickar du in din ansökan om docentur från och med 1 augusti 2025, ska du alltså använda dig av denna version av meritportföljen: Meritportfölj från och med 1 augusti 2025. 

För mer information om meritportföljen, se: Meritportfölj för lärare och forskare

Självständighetsbiografin ska upprättas enligt en särskild mall, där sökanden kortfattat ska beskriva sin självständighet inom undervisning och forskning. 

Ladda ner mallen här: Mall för självständighetsbiografi.

Prefekten ska beskriva den nytta för undervisning och forskning vid KI som den aktuella docenturen förväntas medföra. Den sökandes självständighet ska särskilt beskrivas och bekräftas. Prefekten ska föreslå docenturens ämnesbenämning som  ska spegla huvudsaklig vetenskaplig och pedagogisk inriktning och benämnas i enlighet med svensk standard för svensk indelning av forskningsämnen. Vidare ska prefekt föreslå sakkunniga enligt anvisningar för docentur vid Karolinska Institutet.

En undervisningstabell ska upprättas enligt en särskild mall i Excel-format. 

Ladda ner mallen för sammanställning av utbildningserfarenhet här: Mall för sammanställning av utbildningserfarenhet.

Intyg från kursansvarig eller motsvarande krävs för de undervisningstimmar som redovisas i undervisningstabellen.

Bifoga intyg på högskolepedagogisk utbildning. I kursintyget ska kursens lärandemål framgå, eller bifogas.

Bifoga eventuellt intyg eller skärmbild från till exempel Ladok, där doktorandhandledarskap framgår. Utdrag från Ladok kan fås från institutionens administratör för forskarutbildning. 

Bifoga eventuellt accepterade men ännu inte publicerade artiklar. Dessa ska styrkas med kopia av acceptansbrev och manuskriptet ska bifogas till ansökan.

Överflyttning av docentur

Sökande som är docent vid annat svenskt lärosäte och önskar få docenturen överflyttad ska uppfylla KI:s kriterier för docentur för att en överflyttning ska kunna godkännas. Ladda ner en blankett för överflyttning av docentur här från ett annat lärosäte här: överflytt av docentur. 

Kontakt