Publicera video

Du kan publicera inspelat material i Canvas och på KI:s egen medietjänst KI Play. Vilken du väljer beror på syfte, målgrupp och sammanhang för din film.

Kvinna publicerar vid dator
Foto: Storyblocks.

Som anställd på KI har du tillgång till lärplattformen Canvas och till KI:s medietjänst KI Play.

Välj var din video ska publiceras beroende på: 

  • Vilket syfte filmen har
  • Vem den är till för
  • Hur den ska användas
  • I vilket sammanhang den ska publiceras

Som lärare på KI rekommenderas du att publicera ditt undervisningsmaterial (ljud och video) via My Media och Media Gallery i Canvas.

KI Play är KI:s medietjänst som fungerar som en medieportal där du kan lagra och dela videor. KI Play används främst för att dela filmer med KI-anställda utanför dina kurser, samt med omvärlden.

Canvas

Lärplattformen Canvas är ett bra alternativ när du vill publicera undervisningsfilmer (som föreläsningar) för studenter. I Canvas kan du kan ladda upp färdiga videofilmer, spela in videos direkt och dela videos med studenter och andra lärare i kursen.

Du kan använda video på olika sätt för att främja lärandet, till exempel ge återkoppling på en uppgift via video istället för via text.

KI Play

KI Play är KI:s medietjänst för publicering av videofilmer som produceras av och för KI. Här kan du lagra och dela videofilmer samt ljud. Du kan länka direkt till en video som du publicerar, eller bädda in den på en sida. Du kan göra inställningar för hur videon publiceras: öppet eller för en specifik målgrupp. Du står som ägare till dina videofilmer och behöver ge behörigheter till kollegor som också ska kunna dela länk till dina videofilmer.

Filmer som publiceras på KI Play, även olistade, betraktas som publika och omfattas av lagen om tillgänglighet vilket betyder att alla filmer ska undertextas. 

Tillgänglighet

Tillgänglig film och undertextning

Filmer som publiceras på KI Play, även olistade, ska betraktas som publika och därmed omfattas av lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Det betyder att alla filmer ska vara undertextade och syntolkade.

Har du juridiska frågor om undertextning och vad lagkravet på tillgänglighet innebär hänvisar vi till Juridiska avdelningen.

Tillgänglighet i undervisning

Undervisningen ska vara tillgänglig för alla studenter vid Karolinska Institutet. Läs mer på sidan Undervisa tillgängligt.

Resurs: Tillgänglighet i digital lärmiljö

Det finns en självstudiekurs om tillgänglighet i digitala lärmiljöer, som kursrum, dokument och inspelad media. Tillgänglighet i digital lärmiljö

Sekretess, tillstånd och upphovsrätt

Frågor om sekretess, tillstånd och upphovsrätt är viktiga att tänka på när du publicerar videos.

Sekretess och tillstånd

Om du behöver filma i ett allmänt utrymme är det viktigt att respektera andra människors integritet och säkerställa att förbipasserande är medvetna om inspelningen. För säkerhets skull kan du be om deras samtycke samt lämna dina kontaktuppgifter, blankett finns på Vägledning för KI-film.

Distribution

Fundera på om filmen ska publiceras privat, olistad (ej sökbar) eller publikt? Tänk även på att lägga till behörigheter för kollegor som också ska kunna dela länk till videon.

Upphovsrätt

Här kan du läsa mer om upphovsrätt och Creative commons: