Riktlinjer för universitetssjukvårdsenheter (USV-enheter)
Personal som regelbundet deltar i verksamhetsförlagd utbildning/verksamhetsintegrerat lärande (VFU/VIL) vid en USV-enhet ska ha den pedagogiska handledarutbildning som krävs enligt universitets direktiv. Detta är fastställt i Socialstyrelsens miniminivåer för universitetssjukvård.
Detta är USV-enhet
- USV står för universitetssjukvårdsenhet och är en vårdgivare som bedriver forskning, utbildning, utveckling och innovation (FoUU), som en del av kärnverksamheten och väl integrerat i vården.
- USV-enheten har en organisation, infrastruktur och handlingsplaner som gynnar ett starkt FoUU-arbete i vården, vilket ger förutsättningar för en personcentrerad vård av hög kvalitet samt en utvecklande, dynamisk arbetsmiljö för medarbetarna.
Bro mellan Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet.
Foto: Eric Cronberg.
Socialstyrelsens fastställer miniminivåer för universitetssjukvård och ger direktiv för den personal som regelbundet deltar i verksamhetsförlagd utbildning/verksamhetsintegrerat lärande (VFU/VIL).
I region Stockholm
En USV-enhet ska:
- verka för att VFU/VIL genomförs i enlighet med Utbildningsrådets riktlinjer (nedan),
- verka för att utbildning och forskning får optimala förutsättningar.
Riktlinjer
KI:s direktiv för pedagogisk kompetens vid USV-enhet
Styrelsen för utbildning beslutade 2017 att fastställa KI:s direktiv för pedagogisk kompetens vid USV-enhet:
- Vid varje USV-enhet ska det finnas ett dokumenterat, pågående arbete med pedagogisk kompetensutveckling, enligt modellen för pedagogisk kompetens.
- Enheten ska följa kompetensmodellen som anger att alla handledare, seminarieledare, föreläsare och instruktörer i VFU ska ha genomfört grundläggande pedagogisk utbildning.
- Personal som handleder studenter följer de gemensamma handledarinstruktioner som sammanfattas i Studerandeprocessen och de pedagogiska perspektiven som redovisas i Lärandemodellen längst ned på sidan om Verksamhetsintegrerat lärande.
- Det ska finnas minst en adjungerad klinisk adjunkt, lektor eller professor med högskolepedagogisk utbildning som aktivt deltar i VFU.