20 anställningar som biträdande lektor – villkor och ansökningsprocess
Karolinska Institutet (KI), ett av världens ledande medicinska universitet, lanserar nu ett stort rekryteringsinitiativ. Vi söker 20 framstående forskare i början av sin karriär för anställning som biträdande lektorer inom ett brett spektrum av ämnesområden.
På KI främjar vi en levande, internationell forskningsmiljö där nyfikenhet, innovation och excellens frodas. Vi söker inspirerande, drivna och visionära forskare med exceptionella forskningsresultat och potential att bli framtida ledare inom sina områden.
Preliminär tidsplan 2025-2026
Ansökningsperiod: 25 juni – 2 september 2025
Behörighetsgranskning: september 2025
Digitala intervjuer: oktober 2025
Extern sakkunnigbedömning: november 2025
Personlig intervju på plats: december 2025 - januari 2026
Beslut: januari - februari 2026
Vad erbjuder vi?
- En sexårig anställning som biträdande lektor
- Generös finansiering (9 eller 12 MSEK, se respektive annons)
- En möjlighet till en tillsvidareanställning som lektor (läs mer här)
- Forskningsinfrastruktur och mentorskap i världsklass
- Ett samarbetsinriktat och globalt vetenskapligt samfund
- Nära kopplingar till sjukhus i Stockholmsregionen, inklusive Karolinska Universitetssjukhuset, rankat som ett av de fem bästa sjukhusen i världen
Vi värdesätter särskilt:
- Hög vetenskaplig kvalitet och genomförbarhet av ditt föreslagna forskningsprojekt
- Internationell forskningserfarenhet och mobilitet
- En stark vision för innovativ vetenskap med genomslagskraft
Behörighetskrav och bedömningsgrunder
De generella behörighetskraven och bedömningsgrunderna för biträdande lektor framgår i KI:s anvisningar till anställningsordningen för lärare vid Karolinska Institutet och i de enskilda annonserna. Ämnesspecifika bedömningsgrunder framgår i de enskilda annonserna, läs mer i den annons som du finner intressant.
Bedömningsprocess
Den rekryterande institutionen ansvarar för hela bedömningsprocessen. De utser en rekryteringskommitté bestående av sex–åtta ledamöter (forskare/professorer) som utför bedömningen, genomför intervjuer och lämna förslag på vem som ska anställas.
I varje steg i processen görs bedömningen av de sökande utifrån de behörighetskrav och bedömningsgrunder avseende god vetenskaplig skicklighet och god pedagogisk skicklighet som framgår i anvisningar till anställningsordningen för lärare vid Karolinska Institutet samt i annonsen.
Bedömningen av ansökningarna görs enligt nedanstående steg:
Bedömning av behörighetskrav och bedömningsgrunder
Efter en första bedömning av rekryteringskommittén utses 10–12 kandidater som erbjuds att gå vidare till en digital intervju.
Digitala intervjuer för urval av slutkandidater
I intervjuerna deltar medlemmar i rekryteringskommittén och vid behov ämnesexperter från institutionens fakultet.
Rekryteringskommittén utser fyra till fem slutkandidater.
Extern sakkunnigbedömning av slutkandidater
Minst två externa sakkunniga med ämneskompetens utses att granska slutkandidaternas ansökningar.
Granskning av publikationer
Parallellt med sakkunnigbedömningen, görs även en fördjupad granskning av slutkandidaternas publikationer listade i ansökan. Den fördjupade granskningen görs av en intern granskningsgrupp som kommer att bestå av fem-sex forskare/lärare vid KI som kommittén för forskning utser.
Personlig intervju på plats med slutkandidater
Personlig intervju av slutkandidaterna genomförs av rekryteringskommittén samt vid behov ämnesexperter ur institutionens fakultet.
Beslut
Rekryteringskommittén lämnar förslag om vilka som ska erbjudas anställning som biträdande lektor utifrån en sammantagen bedömning baserat på de externa sakkunnigas bedömningar och rekryteringskommitténs egen bedömning.
Prefekt beslutar om vilken kandidat som ska erbjudas anställning, och vilka (om några) som ska placeras på reservplats.
Institutionen ger återkoppling till samtliga slutkandidater.
Villkor för anställning som biträdande lektor och utbetalning av medel
En person kan endast erhålla en anställning som biträdande lektor under en tid på minst fyra och högst sex år som bestämts av högskolan före anställningen (4 kap. 12 a § högskoleförordningen). En sökande som redan är anställd som biträdande lektor vid KI kan endast erhålla en ny anställning inom ramen för denna utlysning om den sökande varit anställd mindre än två år. Den sammanlagda anställningstiden får vara högst sex år.
I det fall en person som erhåller anställning genom utlysningen för biträdande lektor, sedan tidigare har en pågående anställning som biträdande lektor vid KI, räknas den tiden av vid upprättandet av det nya anställningsavtalet. De tilldelade medlen minskas i motsvarande utsträckning.
Läs mer om Villkor gällande anställning samt utbetalning av medel för biträdande lektor inom ramen för Karolinska Institutets strategiska rekryteringar för juniora forskare, år 2025, för mer information.
Beslut om anställning och lön fattas av mottagande institution och anställningen ska bestå under hela utbetalningsperioden.
Ansökan
Ansökan ska göras senast den 2 september 2025 via annons i rekryteringssystemet Varbi för varje enskild rekrytering.
Riktlinjer för ansökan
Alla sökande förväntas följa anvisningarna för ansökan noggrant. Underlåtenhet att följa anvisningarna eller felaktiga uppgifter om kvalifikationer kan påverka bedömningen av din ansökan negativt.
Ansökan ska bestå av följande dokument, skrivna på engelska:
- Personligt brev (max 1 sida)
- Ansökningsformulär, inklusive ditt forskningsprojekt
- Upp till tio publicerade artiklar och eventuellt ett manuskript, i PDF-format
- Bevis på doktorsexamen
- Om du har en doktorsexamen som är äldre än sju år och vill tillgodoräkna dig avräkningsbar tid ska du bifoga ett intyg om avräkningstid på svenska eller engelska.
Vetenskapliga publikationer
Sökande anknutna till Karolinska Institutet kan skapa en publikationslista från KI Bibliometric Verification Toolkit. Besök Instruktioner för skapande av publikationslista för interna sökande för mer information.
Documents
Links
Kontakta oss
Om du har några frågor angående en specifik annons, vänligen kontakta angiven kontaktperson i respektive annons.
Om du har frågor om informationen på denna webbplats, kontakta oss genom academic-appointments@ki.se.