Rekrytering till tjänsten som prefekt för institutionen för neurovetenskap
På den här sidan hittar du aktuell information om rekryteringen av en ny prefekt till institutionen för neurovetenskap. Vi strävar efter en transparent process och om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår administrativa chef eller någon annan i rekryteringsgruppen.
Rekrytering av ny prefekt till institutionen för neurovetenskap har påbörjats då vår nuvarande prefekt, Gilberto Fisone, per den 31 december 2025, avslutar sina två mandatperioder om totalt åtta år. Gilberto har meddelat att han ej står till förfogande för en förlängning av uppdraget.
En rekryteringsgrupp har tillsatts i enlighet med KI:s allmänna riktlinjer för rekrytering av prefekter.
KI:s allmänna riktlinjer för rekrytering av prefekter
Rekryteringsgruppen
- Klas Kärre, Professor emeritus (MTC) – Ordförande
- Björn Meister, Professor
- Emanuela Santini, Senior forskare
- Henrik Ehrsson, Professor
- Sandra Ceccatelli, Professor
- Sigge Berglann, Administrativ chef
- Zabih Aurfan, Doktorand (adjungerad under första fasen då kravprofil och nomeringsprocess fastställs)
Dekan för institutionsgrupp KI Solna – Adjungerad ledamot
- Sten Linnarsson, Professor
Öppen nominering
Under perioden 5–26 juni 2025 är du som medarbetare eller anknuten forskare vid institutionen för neurovetenskap välkommen att kontakta rekryteringsgruppen för att nominera kandidater till prefektuppdraget och/eller för att dela allmänna tankar och frågor. Du kan vända dig till enskilda ledamöter, flera ledamöter eller hela rekryteringsgruppen, via e-post eller personligen (möte eller telefonsamtal), men kontakta gärna ledamoten via e-post först.
Kandidater behöver inte tillfrågas innan de nomineras, och ingen ytterligare information utöver deras namn behöver anges i nomineringen. Kandidater från andra KI-institutioner och andra universitet kan också nomineras. Alla synpunkter nomineringar hanteras med diskretion. Det är möjligt att nominera flera kandidater och det är också tillåtet att nominera sig själv.
Intervjuer
Rekryteringsgruppen kontaktar alla nominerade och inleder granskningar och diskussioner. En kortlista över kandidater baserad på utvärdering enligt kravprofilen, kommer att gallras fram och intervjuer kommer sedan att genomföras under augusti och september.
Öppet förhör/hearing
En eller flera starka kandidater kommer att bjudas in för att presentera sig själva och sina visioner och svara på frågor vid en öppet förhör/hearing, till vilken alla NEURO:s medarbetare och anknutna är välkomna. Hearingen hålls den 26 september 2025, kl. 14.00 i Eva & Georg Kleins föreläsningssal i Biomedicum.
Utnämning
Processen fortsätter sedan med målet att dekanen ska kunna utnämna en ny avdelningschef som tillträder tjänsten den 1 januari 2026.
Kravprofil
Rekryteringsgruppen har fastställt en kravprofil för prefektuppdraget, som kompletterar de kompetenskrav som anges i KI:s riktlinjer.
Kompetenskrav för prefektkandidaten (KI standard)
- Vetenskaplig och pedagogisk kompetens för att utveckla verksamheten.
- Stark förankring i vetenskapssamhället och nätverk inom akademin.
- Förmåga och motivation att vara ledare för en institution utifrån dess särart.
- Ha visioner om institutionens framtida utveckling.
- Förmåga att sätta mål, genomföra beslut och förändringar.
- God kommunikativ förmåga som ger motivation och engagemang.
- Förmåga att skapa en kreativ och hälsosam miljö med delegerat ansvarstagande.
- Förmåga och motivation att framgångsrikt samarbeta med interna och externa partners och intressenter.
- Utveckla innovation inom institutionen och universitetet som helhet.
- Utveckla ett levande fundament för etik och kvalitet inom institutionen och universitetet som helhet.
- Förmåga att leda en forskningstung akademisk verksamhet i en myndighet.
- Hantera en komplex organisation med olika verksamhetskulturer och motsägelsefulla kravbilder.
- I övrigt leva upp till kriterierna i ”Riktlinjer för ledarskap vid KI”, ”KI:s policy för ledarskap och medarbetarskap”, samt ”KI Strategi 2030”.
Institutionens kompletterande och fördjupande punkter
Prefekten förväntas:
- Ha mycket god vetenskaplig kompetens, djup inom sitt eget forskningsområde och bred allmän kunskap inom neurovetenskap, samt hög förståelse för fältets utveckling, potential och utmaningar.
- Ha god pedagogisk kompetens, helst motsvarande SUHF:s rekommendationer (bilaga 3), samt god förmåga att inspirera och att främja institutionens utbildningsverksamhet.
- Ha god förmåga att formulera och förankra visioner, fatta välgrundade beslut samt leda arbetsprocesser med tydlig delegering och uppföljning.
- Ha erfarenhet och kompetens vad gäller personalfrågor, god förmåga att värna om en öppen och trygg arbetsmiljö samt att bidra till samförstånd mellan olika parter.
- Värna om en organisation baserad på mångfald, jämställdhet och inkludering.
- Ha god förmåga att verka i kollegiala strukturer och att representera institutionen i olika sammanhang.
- Ha god administrativ och ekonomisk kompetens, erfarenhet av budgetansvar samt förmåga att samverka med institutionens verksamhetsstöd på ett inkluderande och lyhört sätt.
- Ha god förmåga att effektivt leda en organisation med över 30 direktrapporterande forskargrupper och centrumbildningar, samt inom denna ram analysera och fördela uppdrag och resurser för att främja institutionens utveckling.