Skärminspelning för digital undervisning

Med skärminspelning kan du spela in det som visas på din datorskärm och din röst via en mikrofon. Detta skapar flexibla möjligheter för när och hur ditt material används, du kan till exempel arbeta med metoden Flipped classroom. Med Screenpal kan du få hjälp med undertextning. Här hittar du tipsen för att komma igång.

Vad innebär skärminspelning?

Vid en skärminspelning använder man ett datorprogram vars uppgift är att spela in det som visas på din datorskärm, men även spela in din röst via en mikrofon. Det finns flera olika tjänster för detta och på KI har vi några alternativ. 

Använda skärminspelning i undervisning

Många lärare tycker att det är användbart att spela in sin PowerPoint-presentation och samtidigt prata till den, ungefär som vid en föreläsning. Videon kan publiceras till studenterna via till exempel lärplattformen Canvas, mediatjänsten KI Play eller YouTube.

Detta skapar flexibla möjligheter för när och hur ditt material används, du kan till exempel arbeta med metoden "Flipped classroom". Studenterna kan se inspelningen flera gånger och vid en tidpunkt som passar dem.

Vad behöver jag?

Att komma igång med skärminspelning behöver inte vara svårt, du kan skapa föreläsningar på din egen dator. Du behöver: 

  • en tjänst för skärminspelning
  • en mikrofon
  • eventuellt webbkamera om du vill synas i bild
  • en tyst inspelningsplats

Förberedelser

Förbered ditt material genom att dela upp omfattande innehåll till flera kortare avsnitt om cirka 10 minuter och namnge Del 1, Del 2 och så vidare.

Verktyg för skärminspelning

Clipchamp

Verktyget ingår i M365-paketet och kan användas i två versioner, du kan logga in direkt via din webbläsare och börja skapa videomaterial alternativt kan du ladda ned en klient som du installerar direkt på din dator (endast PC). Manualer och guider hittar du på Microsoft webbsidor.

Spela in med Screenpal

Screenpal är ett verktyg som kan skapa skärm- och ljudinspelningar, samt ger bra stöd för undertextning. Du kan spara din video som en .mp4-fil och din undertextfil som en .srt-fil.

Använd KI:s licensversion av Screenpal, då får du tillgång till fler funktioner i programmet. Du behöver inte installera något program utan kan logga in direkt på webben. 

Screenpal hette tidigare Screencast-o-Matic.

Instruktioner - Spela in med Screenpal

Spela in med Kaltura Capture

Kaltura Capture är en plugin till Canvas, där du på ett enkelt sätt kan spela in din röst till din PowerPoint-presentation och få en video att publicera i Canvas till dina studenter. 

Du behöver ladda ned och installera programmet på din egen dator (kräver inte administratörsrättigheter). Du hämtar det via Canvas funktion My Media, som behöver aktiveras för att visas i menyn. Kaltura Capture kommer du även åt att ladda ner via mediatjänsten KI Play.

Instruktioner – spela in med Kaltura Capture

Spela in med Zoom

Tjänsten Zoom är i första hand ett e-mötesverktyg och lämpar sig väldigt bra för undervisning där studenter och föreläsare befinner sig på olika platser. Tjänsten har också en användbar funktion gällande inspelning. Du kan som ”host” (ägare) för ett möte välja att spela in det som sägs och visas på skärmen.

Du kan spela in ett möte med andra deltagare eller göra ett möte där bara du pratar och spelar in dig själv för att publicera via annan kanal.

Instruktioner - spela in med Zoom

Spela in dig själv i din PowerPoint (med Zoom)

Du kan spela in en föreläsning via Zoom med dig själv i förgrunden och din PowerPoint-presentation i bakgrunden. Det betyder att du behöver anpassa layouten på din presentation så att du "får utrymme" i filmrutan.  

På den här filmen från Högskolan i Kristianstad kan du se hur det går till: Spela in din PowerPoint och dig själv i förgrunden med Zoom.

Spela in med Power point

I PowerPoint Office365 kan du spela in din röst till dina bilder och sedan spara ner ljud och bild tillsammans till en videofil, .mp4. Du kan även välja att spela in dig själv via webbkamera. Observera att du behöver göra inspelningen i din skrivbords-app, det vill säga PowerPoint från startmenyn (ej i webbläsaren) för att alla funktioner ska fungera.

Det tar tid att exportera/spara ner filen så dela upp innehåll och gör flera kortare filmer.

I en resurs från Högskolan i Kristianstad får du vägledning om hur du gör: Spela in i PowerPoint

Mallar för inspelning

På sidan Så gör du din egen film under rubriken Mallar hittar du KI:s PowerPoint-mallar med layout anpassad för skärminspelning eller inspelning i studio (med greenscreen). 

Kontakt

Kontakta oss i frågor om digitalt lärande.

Tillgänglig video

För att underlätta för olika användargrupper rekommenderar vi att du även läser om: