Inre hållbarhet
I KI:s strategi 2030 betonas hållbarhet på flera nivåer: miljömässigt, globalt, socialt och i arbetslivet. Även om begreppet hållbarhet är välkänt och praktiserat i många olika kulturer är det fortfarande en pågående process att integrera det i den akademiska världen.
Vi lever i en tid med hög medvetenheten om vikten av att främja vår planets hållbarhet. Men för att uppnå nödvändiga förändringar gällande yttre hållbarhet behöver vi kanske börja med vår inre hållbarhet. Som doktorander vid ett av världens bästa universitet befinner vi oss i en privilegierad situation jämfört med andra delar av världen. Vår intellektuella miljö, relativa ekonomiska säkerhet och utbildning är i världsklass. Ändå är det viktigt att fortsätta bevaka och förbättra arbetsmiljön för doktorander vid KI särskilt gällande områden som psykisk hälsa, stresshantering och emotionellt och andligt välbefinnande.
Att se hela personen betonas i KI:s vision såväl som i Agenda 2030 och i vårt lokala arbete med att främja hälsa för doktorander. Därför har vi i NVS doktorandråd valt ett extra fokus på den inre hållbarheten som en förutsättning för inspiration, mental, emotionell och andlig hälsa, insikter, fokus och problemlösning. Vi tror att en ökad medvetenhet om inre hållbarhet kan förbättra inte bara det personliga välbefinnandet utan även akademiska resultat. Att ha en inre balans ger förutsättningar för eftertanke och reflektion när vi fattar beslut och väljer riktningar.
Doktorandrådet har tidigare organiserat en ”Inner Sustainability Week” och föreläsningar från tidigare tillfällen finns nedan (två på svenska och två på engelska). Nu utökar vi till en Inner Sustainability Month” som går av stapeln under oktober 2024. Vi önskar alla doktorander men även andra varmt välkomna till den!
Här nedan hittar du fyra föreläsningar från tidigare satsningar, varav två hålls på svenska och två på engelska, samt länkar till höstens evenemang.