VPN-tjänst | KI-VPN

När du jobbar på distans kan du koppla upp dig via VPN (Virtual Private Network) för att nå KI:s nät och interna resurser - till exempel gemensamma mappar på filserver.

KI-VPN: ny tjänst ersätter AlwaysOn och Cisco AnyConnect

Bakgrunden till denna förändring är det kontinuerliga IT-säkerhetsarbete som IT-avdelningen genomför; nya säkerhetskrav från MSB säger också att tillgång till myndigheters system skall ligga bakom MFA (multifaktorautentisering). Med den nya lösningen, som kräver inloggning av användaren, kommer detta att uppfyllas.

Tillgången till AlwaysOn VPN kommer att upphöra den 12/6, och tillgången till Cisco AnyConnect upphör i slutet av augusti.

 • Du som användare behöver själv övergå till KI-VPN på egen hand för att fortsätt ha tillgång till en VPN-tjänst och arbeta sömlöst på distans. Ta del av guiderna nedan för komma i gång med den nya tjänsten.
   
 • KI-VPN lanseras först för Universitetsförvaltningen, med start den 17/4.
   
 • Preliminärt fortsätter sedan lanseringen mot övriga institutioner inom Samordnad IT under vecka 18.
   
 • Berörda medarbetare får ett mejl med instruktioner inför att programvaran distribueras till dennes dator. För att programvaran ska kunna installeras behöver datorn vara ansluten till VPN, eller KI:s interna nät om du arbetar på plats. När programvaran har installerats och är klar att aktiveras visas ett meddelande på din skärm.
   
 • Notera att du inte kan vara ansluten till KI:s lokala nätverk på Campus samtidigt som VPN är aktiverat. VPN ska endast användas vid distansarbete för åtkomst till KI:s resurser. Aktivera därför KI-VPN första gången när du arbetar på distans.
   
 • Institutioner utanför Samordnad IT kommer få enskilda planer för ersättning av Cisco AnyConnect när ovan lansering är slutförd.

Med KI-VPN fungerar din dator precis som den gör när du sitter på campus. Det innebär att du identifieras som KI-anställd och får direkt tillgång till vissa interna resurser utan extra inloggning.

Observera att KI-VPN inte finns tillgänglig för studenter på KI

Inloggning till KI-VPN sker i två steg

Du använder KI-VPN genom programvaran FortiClient, som du enkelt når i systemfältet (längst ner till höger i Windows, längst upp till höger på Mac).

Du kopplar upp dig genom att högerklicka på programsymbolen och välja "Connect to KI-VPN Primary", därefter loggar du in med:

 1. Användarnamn och lösenord (ditt KI ID)
 2. Autentisering via din mobiltelefon

Om du får problem med att logga in kan du i stället välja alternativet "Connect to KI-VPN Secondary". Testa detta innan du kontaktar Helpdesk för hjälp med felsökning.

Notera att du måste återansluta till VPN vid varje ny session (till exempel när du startat om din dator) - den är inte konstant ansluten.

Användarguider

Se detaljerade guider från Helpdesk om du behöver hjälp med att komma igång:

KI-VPN för Windows

Steg 1: Avaktivera AlwaysOn VPN
Steg 2: Anslut till KI-VPN

KI-VPN för Mac

Anslut till KI-VPN

Riktlinjer för distansarbete

 • Koppla bara upp dig på VPN när du behöver det. Det säkerställer att tjänsten inte överbelastas och är tillgänglig för alla som behöver åtkomst till KI-resurser. De flesta resurser går att nå utan VPN-anslutning.
 • Ta för vana att koppla ner KI-VPN när du tar en paus eller sitter i möte.
Tjänster som kräver VPN i dagsläget
Tjänst kräver VPN? Ja Nej
Webbmejl/Office.com Nej
OneDrive Nej
Microsoft Teams Nej
Skype for Business Nej
Zoom Nej
Self Service (Mac) Nej
Canvas Nej
Ladok på webb Nej
Primula på webben Nej
ELN Nej
Fillagring (G:, P:) Ja
Software Center (PC) Ja
Appcenter.user.ki.se Ja
Agresso web Ja
Drupal, utbildningsmiljö Ja
Nilex Ja
IDAC Ja

Kontakt vid frågor

Har du några frågor, hör gärna av dig till Helpdesk.

MD
Innehållsgranskare:
2023-05-29