Personalfortbildning och administratörsutbyte - hur gör jag?

Erasmusprogrammet kan ge bidrag för "Erasmus Staff Training" till dig som vill fortbilda dig vid lärosäten, organisationer, företag eller t.ex. skolor i andra europeiska länder.

Vem kan söka?

Bidraget från Erasmusprogrammet kan sökas av alla anställda vid Karolinska Institutet. Personalfortbildningen gäller för alla kategorier av anställda. Kompetensutvecklingen ska alltid vara anpassad speciellt för dig och dina arbetsuppgifter.

Vad räknas som personalfortbildning inom Erasmus+?

  • Jobbskuggning vid andra lärosäten eller företag/organisationer för arbetsplatsförlagd personalfortbildning.
  • Kurser, seminarier eller workshops (ej konferenser). Ett exempel är workshops som anordnas av ett nätverk av lärosäten som har Erasmus Charter. Kurserna kan t.ex. handla om kurser som anordnas av EAIE eller om språkkurser i t.ex. engelska för lärare som planerar att undervisa på engelska.
  • EAIE Academy (länk till kurser som anordnas av EAIE academy)

Du kan få bidrag för ett besök på i minst två dagar i syfte att höja din kompetensnivå. Inom personalfortbildning är det också vanligt med så kallade "Staff Training Weeks" då partneruniversiteten en gång per år anordnar ett gemensamt program för personal från flera olika universitet. . Läs mer om några möjliga aktiviteter.

Före ansökan - hitta mottagare vid lärosäten eller organisationer

Du kan ansöka om Erasmusmedel för personalfortbildning i samtliga EU-länder, inklusive vissa tillhörande regioner, i EES-länderna Island, Liechtenstein och Norge samt i Turkiet.

Lärosäten

Personalfortbildning kan ske på europeiska lärosäten som är med i Erasmussamarbetet och som har ett godkänt ECHE (Erasmus Charter for Higher Education). För att ta reda på om det lärosäte som du är intresserad av har ECHE, se EU-länken nedan.

Lärosäten med ECHE

En vanlig mottagare är ett lärosäte med vilket KI redan har ett Erasmusavtal och där väl upparbetade kontakter finns. Du kan använda alla KIs Erasmusavtal under förutsättning att mottagarinstitutionen är villig att ta emot dig.

Organisationer

Du kan genomföra personalutbyte vid en organisation, ett företag eller t.ex. en skola i ett annat europeiskt land.

Du bör själv höra av dig till en kontaktperson på det lärosäte (eller annan mottagande organisation) du önskar besöka och diskutera upplägget för ditt besök; tidpunkt, arbetsplanering och mål.  När ni har kommit överens och du har fått bekräftat att du är välkommen kan du lämna in din ansökan om Erasmusmedel (länken till blanketten finner du nedan). Du bör då också ha diskuterat dina planer och förankrat utlandsvistelsen med din närmaste chef.

Ersättning för personalutbyte

Ersättningsnivåerna bestäms av reglerna för den specifika stipendiepott som medlen tas ifrån. Eftersom en brytpunkt infaller den 31 juli 2025, där nya regler börjar gälla, ska du använda den tabell med shablonbelopp som motsvarar din planerade utbytesperiod – antingen före eller efter detta datum. Tabellerna finner du på Erasmus+ lärarutbyten och personalfortbildning.

Ansökningsförfarande

Ansökningar tas emot löpande. Om du har frågor som inte besvaras vänder du dig till Kelly Grahn, Erasmusansvarig vid KI, som också kommer förse dig med de andra dokument som måste fyllas i för att uppfylla EU:s regler.

Ansökan för personalutbyte

Personalutbyten utanför Erasmusländer

Det finns vissa möjligheter att göra personalutbyten till andra länder än Erasmusländer,  där vi har bilaterala avtal om studentutbyte. Man måste vara borta i minst fem dagar. Ersättning per dag, samt ersättning för resa baserat på avstånd till resmålet utgår.

Kontakta Kelly Grahn om du vill diskutera denna möjlighet.

Att ta emot någon på personalfortbildning eller administratörsutbyte

På samma sätt som KI-anställda kan kontakta personer vid universitet och organisationer i Europa för att efterfråga möjligheten till ett personalutbyte, kan anställda vid universitet inom EU/EES (”Erasmusländer”) komma att kontakta någon vid KI i samma ärende.

  • Förfrågan kan komma från vem som helst vid universitet inom EU/EES (”Erasmusländer”) till vem som helst i organisationen
  • Det måste inte komma från någon anställd vid något av de universitet med vilket KI har avtal, vid staff exchange finns inga krav på bilaterala avtal.
  • Det är upp till avdelningen/ den enskilda medarbetaren att bestämma om man vill ta emot, sådana här utbyten koordineras inte på central nivå.
  • Den mottagande avdelningen/medarbetaren godkänner den inresandes ”Staff mobility for training” agreement, samt skriver under ”Certificate of Attendance” som visar att utbytet genomförts. Dessa dokument har den inresande med sig.
  • Den inresande får själv ordna med bostad. De upphandlade hotell som finns är ganska dyra och man kan hitta betydligt billigare alternativ via kommersiella hotellsajter.
  • Ingen ekonomisk ersättning ges till den mottagande avdelningen eller den inresande. Den inresande få resebidrag från Erasmusprogrammet via sitt hemuniversitet.

Kontakt

Profile image

Kelly Grahn

Erasmuskoordinator