Riktlinje för anknytning
Karolinska Institutet (KI) har riktlinjer för att reglera anknytningen av externa personer till sin verksamhet. Dessa riktlinjer säkerställer att anknytningen är nödvändig och sker under tydliga och reglerade former.
- Diarienummer: 1-683/2024
- Dnr föreg. version: 1-683/2019
- Beslutsdatum:
- Giltighetstid: Tillsvidare
- Beslut: Rektor
- Dokumenttyp: Riktlinjer
- Handläggs av avdelning/enhet: HR-avdelningen
- Beredning med: Rektor, universtitetsdirektör
- Revidering med avseende på: Möjlighet att låta en anknuten ta del av medel för intern representation på KI.
Sammanfattning av riktlinjerna
Karolinska Institutet (KI) har utformat riktlinjer för att reglera anknytningen av personer som inte är anställda vid KI men som ändå deltar i verksamheten genom anställning hos andra arbetsgivare, stipendier eller annan huvudsaklig försörjning. Dessa riktlinjer syftar till att säkerställa att anknytningen är motiverad och nödvändig för verksamheten, och att den sker under tydliga och reglerade former.
Anknytningen ger tillgång till KI:s resurser utan att skapa ett anställningsförhållande, och de anknutna får inte ansvara för myndighetsutövning. För att en anknytning ska beviljas krävs att vissa kriterier uppfylls, såsom anställning hos annan arbetsgivare, extern finansiering eller att personen är professor emeritus/a.
Processen för att ansöka om anknytning innefattar en skriftlig ansökan som redovisar eventuella bisysslor. Beslutet om anknytning ska vara skriftligt och motiverat ur ett verksamhetsperspektiv. Anknytningen registreras i KI:s system och är tidsbegränsad till högst tre år. Beslut om avslutning av anknytningen kan fattas utan särskilda skäl och hanteras av behörig beslutsfattare.