Bärbar videokonferenslösning: Ugglan

"Ugglan" (The Owl) är ett bärbart videokonferensverktyg för det hybrida och mobila rummet. Den kombinerar kamera, mikrofon och högtalare vilket gör den smidig att ta med sig. Här kan du läsa om hur du köper in den, vilka fördelar den har samt sådant som är bra att tänka på då du använder den. Du hittar även information om vilket stöd som finns för att komma igång med verktyget.

"Ugglan" – en 360° lösning för hybrida möten

Med "Ugglan" (Meeting Owl) kan du skapa en dynamisk och engagerande atmosfär i det hybrida klassrummet eller mötet. Den kombinerar video från en högupplöst 360-graders kamera med en 360-graders mikrofonuppställning tillika högtalare, vilket ger dig möjlighet att interagera fritt och rörligt med dina studenter både i klassrummet och på distans.

Mer om hur systemet fungerar kan du se i videon "Is the Meeting Owl the Solution to Hybrid Meeting? (YouTube)"

"Ugglan", ett bärbart verktyg som fungerar både som högtalare och mikrofon.
Ugglan är en kamera, mikrofon och högtalare. Foto: Samuel Lundberg.

Så använder du "Ugglan"

Att använda "Ugglan" är okomplicerat och gränssnittet för inställningar är frivilligt - för att vara användarvänligt även för de med begränsad teknisk erfarenhet. Den kan anslutas direkt till datorn via USB - välj den sedan som både kamera, mikrofon och högtalare i Zoom eller Teams. Ingen installation krävs. 

Den är tillräckligt liten för att ta med sig men behöver nätström för att fungera. Den passar också utmärkt som lösning för breakout-rum i hybrida event och kongresser. 

Huvudsakliga fördelar

 • "Ugglan" rekommenderas främst för mindre grupper och mötesrum. 
 • Två enheter kan parkopplas för användning i mindre föreläsningssalar och som en kostnadseffektiv BYOD-lösning.
 • Kombinerar 360-graders video, -mikrofoner och -högtalare i ett bärbart verktyg.
 • Den kan automatiskt panorera, zooma och fokusera på de aktiva och senast aktiva talarna, vilket förbättrar det hybrida samtalet.
 • Alltid en panoramavy över hela rummet, vilket underlättar för onlinedeltagarnas känsla av hela gruppen.
 • Den ansluts till en Windows- eller Mac-dator via USB och kan användas som en fristående hybridlösning, utan behov av installation.
 • Tillgänglig för köp på KI:s inköpsportal Wisum (MeetingOwl3).

Några nackdelar 

 • Även om upplösningen i kameran är hög är resultatet i de AI-genererade rutorna inte särskilt högupplösta, på grund av digital zoom.
 • Av tekniska skäl har den inte optisk zoom, vilket gör deltagare längre bort i rummet svårare att se, på grund av olika ljusförhållanden i djupet.
 • Högtalaren är stark och återger allt som kommer till den men den har låg upplösning och lämpar sig inte för musik eller ljud med hög dynamik.
 • Mikrofonerna är starka och uppfattar allt i rummet vilket kan göra att prassel från papper och pennor ibland hörs mer än de som talar. De är också känsliga för eko och oljud i rummet - "Ugglan" har inte ännu den avancerade ekokancellering som idag har vant oss vid.
 • Den har inget inbyggt batteri så användaren är beroende av fungerande nätström. 

Användning på KI

Med tanke på priset lämpar "Ugglan" sig i huvudsak för gemensamma utrymmen och återkommande händelser som disputation och intervjuer. 

Den kan med fördel användas inom undervisningen som backup, till de tillfällen då installerad AV är ur funktion samt till lokaler utan installerad AV.

Kontakta oss om du vill veta mer eller testa

Det finns möjlighet att experimentera med "Ugglan" i konferensrum 264 samt att besöka Enheten för Undervisning och lärande för en demonstration (båda på ANA10, Flemingsberg).

För support och vägledning när du integrerar "Ugglan" i din undervisning och mötesverksamhet kan du vända dig till UoL:s IKT-pedagoger, som är experter på teknikstödd undervisning och möteshantering. De kan ge tips och resurser som hjälper dig att dra full nytta av "Ugglan". Kontakta Samuel Lundberg om du vill veta mer!

"Ugglan", ett bärbart verktyg som fungerar både som högtalare och mikrofon.
Använd Ugglan vid hybridundervisning och -möten. Foto: Samuel Lundberg.

Bakgrund

På Karolinska Institutet har vi insett vikten av att effektivt kommunicera och engagera våra studenter, särskilt i den digitala undervisningsmiljön som blivit allt vanligare. En produkt som kan vara till stor nytta i detta sammanhang är MeetingOwl 3 - "Ugglan." Den lämpar sig främst för mindre grupper och mötesrum och två ugglor kan parkopplas för att täcka en mindre lärosal på ett väldigt kostnadseffektivt sätt (fast installation av snickare räcker).

Medan du undervisar eller håller möten kan du dra nytta av "Ugglans" förmåga att panorera och zooma automatiskt för att hålla fokus på den som talar. Samtidigt visar den också en panoramavy av hela rummet så att det framgår hur alla sitter i förhållande till varandra och vilka reaktioner och kroppsspråk som förekommer i rummet. Detta skapar en naturlig och deltagande upplevelse för alla, oavsett var de befinner sig. Dessutom fångar den tydligt ljudet och gör att alla röster hörs klart och tydligt. 

SL
Innehållsgranskare:
Alex Alexandersson
2024-05-28