International Staff Services historia

International Desk, nuvarande International Staff Services, startade som ett tvåårigt projekt i maj 1999 på initiativ av dåvarande Internationella rådet, för att förbättra och samordna mottagandet av gästforskare och utländska doktorander vid Karolinska Institutet.

Stöd till institutioner

Stödfunktionen, som idag är placerad vid Internationella kansliet, vänder sig, precis som tidigare, till institutionerna och fungerar som en helpdesk för frågor samt erbjuder ett antal fasta tjänster såsom migrationsstöd. KI:s institutioner ansvarar för det praktiska mottagandet och omhändertagandet av gästande forskare och doktorander. Stödfunktionen håller kontakt med andra myndigheter, nätverk och banker för att underlätta för institutionerna. Genom aktivt nätverkande kan stödfunktionen hålla administratörerna vid institutionerna uppdaterade om riktlinjer, förändringar i regelverk eller policyn.  samt identifiera eventuella strukturella problem. Se hemsidan International Staff Services för HR

 

International Forum 1999
International Forum 1999 Foto: N/A

Stöd till forskare och doktorander

International Staff Services erbjuder stöd för internationella forskare och doktorander. På webbplatsen International staff kan du hitta information som kan hjälpa dig att navigera under din vistelse i Sverige. Där får du information om hur du kan gå tillväga för att flytta till Sverige, bo i Stockholm, arbeta vid KI och hitta boende. Där kan du också hitta stöd för att söka uppehållstillstånd och visum, kurser i svenska och familjestöd. Dessutom organiserar International Staff Services introduktionsmöten för att underlätta din vistelse. Sedan 2014 erbjuds doktorander en kostnadsfri kurs i svenska, och erbjudandet gäller även postdocs.

Även enskilda doktorander och forskare kan vända sig till International Staff Services för hjälp och råd. 

Samarbeten

KI Housing, som grundades 1994 och nu är en del av KI, erbjuder möblerade lägenheter och rum i flera områden i Stockholm till internationella studenter och gästforskare. 

KI Karriärservice, som startade 2002, förbereder doktorander, postdocs och forskare för en framtida karriär, både inom och utanför akademin. 

Stockholms akademiska forum lanserade 2015 Stockholm Dual Career Network (SDCN) för att stödja medföljande att hitta jobb och känna sig välkomna till Stockholm. 

Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har arbetat med migrationsfrågor i olika arbetsgrupper och inrättade 2023 en Samverkansgrupp SUHF – Migrationsverket för att utveckla dialog och samarbete kring uppehållstillstånd för studenter, doktorander och forskare som rekryteras till Sverige av lärosätena. Se pågående utredning om migrationsregler.

EURAXESS är ett europeiskt nätverk under EU-kommissionen som underlättar forskarmobilitet, främjar karriärutveckling för forskare, informerar om forskarrättigheter och synliggör lediga forskartjänster inom Europa. svenska nätverket startade 2005, och KI har varit medlem från start.

Introductory meeting for new research staff: support services for researchers
Introductory meeting for new research staff: support services for researchers 2024