Spela in i studio
I inspelningsstudion kan du spela in filmer eller ljudproduktioner av hög kvalitet. Det finns studios både i Solna och Flemingsberg med professionell utrustning och programvaror.

Film- och ljudstudios i Solna och Flemingsberg
Både på campus Solna och Flemingsberg finns film- och ljudstudio. De har lite olika inriktning beroende på vilken typ av produktion du vill göra. Studiorna fungerar som ett stöd för dig som undervisar när du utvecklar undervisningsmaterial för KI:s utbildningar.
- I ljudstudion kan du själv spela in din föreläsning som skärminspelning med ljud genom att boka en handledning hos oss. Detta är kostnadsfritt för produktion av utbildningsmaterial.
- I filmstudion finns alltid personal med som filmar och producerar, och därför gör vi det mot en kostnad.
Vi tar emot produktionsförfrågningar i både film- och ljudstudion och kan hjälpa dig med olika steg i processen utifrån dina önskemål.
Filmstudion
I filmstudion erbjuder vi dig möjlighet att spela in video med en eller två kameror. Du kan bland annat välja mellan olika bakgrundsalternativ eller att filma mot greenscreen.
Du kan till exempel spela in:
- föreläsningar
- intervjuer
- rollspel
- samtal
- demonstrera något eller visa praktiska moment
Det är också möjligt att låna studion men sköta produktionen själv.
Ljudstudion
I ljudstudion erbjuder vi dig inspelning av ljud med professionell utrustning och ljudkvalité. Du kan till exempel spela in:
- skärminspelningar
- podcasts
Du kan spela in poddavsnitt på egen hand eller med studiotekniker. Oavsett så behöver en tekniker öppna upp samt bistå med rigg och uppstart. Betalning för studion debiteras per timme.
Beställ produktion
För att beställa en film-/ljudproduktion eller boka studion - använd formuläret för mediaproduktion.
Innan du kommer till studion för inspelning
Förbered dig själv och ditt material innan du kommer till studion:
- Om du ska spela in en föreläsning är det bra att öva på att genomföra den innan du kommer till studion. Då ser hur lång tid föreläsningen tar och upptäcker om du vill göra justeringar i ditt innehåll. Ofta kan en föreläsning vinna på att delas upp den flera kortare avsnitt.
- Ta med ett manus i textformat eller en PowerPoint.
- Vill du använda bilder i din film är det viktigt att du har rättigheter för det.
- Vill du visa eller visualisera något kan du ta med rekvisita för det. Det kan vara böcker, medicinska instrument eller utrustning, modeller av organ och dylikt.
- Undvik att ha på dig gröna kläder - om du ska spela in mot greenscreen-bakgrund samt kläder med grafiska mönster som randigt, prickigt och rutigt. Mönster kan orsaka ett ”flimmer” i kameran.
Boka handledning för att kunna spela in själv
Om du vill producera media själv men behöver lite hjälp på vägen kan vi bistå dig med en-två timmars kostnadsfri personlig handledning gällande till exempel skärminspelning, spela in video med mobilen, undertextning och undervisning via Zoom. Du bokar själv in en tid via handledning med en IKT-pedagog.
Vid handledning i ljudstudio behöver du förbereda dig själv och ditt material. Hur du gör det på bästa vis kan du kan du få tips och råd om innan du kommer för inspelning. Ta med dig ditt manus och/eller din PowerPoint samt ett USB-minne så att du kan ta med dina filer efteråt.
Mallar för inspelning av föreläsningar och presentationer
Här finns PowerPoint-mallar som du kan använda när du ska spela in din föreläsning, till exempel som en skärminspelning eller mot greenscreen.
Mallarna överensstämmer med KI:s grafiska profil och vi har tagit fram dem för inspelningar som görs i UoL:s ljud- och videostudios och den utrustning som finns där.
När du använder mallarna i andra sammanhang kan du behöva välja de layoutförslag som fungerar för just dina förutsättningar eller göra egna justeringar.
- Ladda ner filen på din dator
- Öppna den och ersätt innehållet i presentationen med ditt eget innehåll. Välj den layout som fungerar bäst i ditt fall.
- Om du vill synas i bild - använd en layout med plats för innehåll på halva sidan som har markering ”Plats för föreläsare” (denna tar du sedan bort).
Att kommunicera med film
Vill du använda rörlig bild för att kommunicera ett budskap? På Kommunicera med film finns många bra tips om hur du kan kommunicera med film och hur du kan gå tillväga praktiskt om du vill göra egna filmer. Du hittar också råd, riktlinjer och lagar som du bör ha koll på.