Skärminspelning med Screencast-O-Matic

Screencast-o-Matic är ett verktyg som kan skapa skärm- och ljudinspelningar samt ger bra stöd för undertextning. Du kan spara din video som en .mp4-fil och din undertextfil som en .srt-fil.

skarminspelning studio mikrofon
skarminspelning studio mikrofon Foto: Storyblocks

Använd KI:s version av Screencast-O-Matic

När du använder KI:s version av Screencast-O-Matic får du tillgång till fler funktioner gällande inspelning och redigering. Via http://screencast-o-matic.com/karolinska_institutet kommer du till KI:s inloggningssida och loggar in med ditt KI-id för att få tillgång till KI:s licens.

När du är inloggad ser du dina initialer till höger på startsidan, här hittar du även din profil samt olika guider för programmet.

Spela in direkt i webbläsaren

Du behöver inte ladda ner klienten. Du spelar in direkt i din webbläsare med hjälp av en så kallad launcher (insticksprogram). Enligt Screencast-O-Matic är användning av en webbläsare i stället för klienten att föredra. Välj att tillåta detta genom att klicka på Allow om frågan dyker upp. Du behöver inte ha administrativa rättigheter till din dator för att få igång launchern.

Avinstallera tidigare versioner

Om du har installerat programmet sedan tidigare rekommenderar vi att du avinstallerar (instruktioner hos Microsoft) den tidigare versionen.

Startsida Screencast-O-Matic
Startsida Screencast-O-Matic. Foto: Carina Bois.

Kom igång med den nya versionen

Från startsidan väljer du om du vill:

• ta en skärmbild
  • skapa en inspelning
  • öppna videoredigaren.

När du klickar på ett av alternativen för första gången du loggat in kommer ett meddelande om nedladdning av insticksprogrammet att visas och därefter öppnas programmet.

Lösenord för KI licens

Du kan även få frågan om att ange lösenordet för KI:s licens. (detta finner du som är anställd på KI längst ner på denna sida)

Vid nästa tillfälle du loggar in kommer du att se allt innehåll du skapat och sparat via Screencast-O-Matics webbtjänst i "Content".

Save video in Screencast-O-Matic
Save video in Screencast-O-Matic. Foto: Carina Bois.

Hur gör jag för att spara mina filmer eller skärmbilder?

När du gjort en inspelning kan du välja att: spara filen lokalt på din dator eller att ladda upp den till Screencast-O-Matic (se bilden nedan).

Om du ska publicera videon i Canvas (My Media/Media Gallery) eller på KI Play bör du först spara den färdiga MP4-filen lokalt på datorn. Detta ger dig även möjlighet att redigera videon samt skapa undertexter med hjälp av Screencast-O-Matic undertextningsfunktion.

Du kan spara ner din fil som en färdig filmfil (MP4-format) eller exportera ut  en arbetsfil (SOM.rec-format). Detta format går endast att öppnas och redigeras i Screencast-O-Matic programmet.

Bilden till höger visar hur du kan välja mellan att spara filen lokalt på din dator eller till Screencast-O-Matic (SOM) externa videotjänst som du har en egen "plats" på.

Ladda upp på webbtjänst eller spara ner på dator

Om du vill dela filen snabbt med kollegor kan du välja att ladda upp den till SOM:s webbtjänst. Du kan då välja att göra den Unlisted så att den inte är sökbar men ändå möjlig att dela via länk till andra.

Om du ska dela med studenter bör du istället spara filen lokalt på datorn och därefter välja att ladda upp den till My Media via Canvas på den plats där filmen ska ha sin hemvist i kursen. Se guiden: Ladda upp film till My Media i Canvas.

Hur hittar jag mina filmer eller skärmbilder?

Om du har sparat din film via SOM:s webbtjänst hittar du den på din startsida via Content.

Find content Screencast-O-Matic
Find content Screencast-O-Matic. Foto: Helen Gelin.

Om du saknar en inspelning via Content har du antagligen sparat den lokalt på datorn. Då hittar du din film via Video Editor (se bilden). Video Editor ger dig tillgång till alla filmer och skärmbilder som du har sparat lokalt på datorn.

Open video editor Screencast-O-Matic
Open video editor Screencast-O-Matic. Foto: Helen Gelin.

Screencast-O-Matics mobiltelefon-app

Du kan använda appen Screencast-O-Matic (IPhone länk till extern webbsida och Android länk till en exter webbsida.) för att spela in innehåll på din mobilkamera och ladda upp filmfilen till din personliga plats på webbtjänsten screencast-o-matic.com/karolinska_institutet.

Ladda ner Screencast-O-Matics App på din mobiltelefon och logga in och koppla den till ditt KI-konto.

Editera en film i Screencast-O-Matics webbtjänst

Om du vill editera en film som du inte har spelat in och sparat lokalt på datorn utan bara finns i SOM webbtjänst, ska du skicka filen till editorn.

upload and edit in Screencast-O-Matic
Upload and edit in Screencast-O-Matic. Foto: Helen Gelin.

Markera filmfilen och välj: "Send to videoeditor" via knappen "More" till höger.

upload and edit in Screencast-O-Matic
upload and edit in Screencast-O-Matic Foto: Helen Gelin

Då kommer du åt att editera din film med alla editeringsmöjigheter och du kan spara ner en MP4-fil på din dator om du önskar det.

Se en kort film hur du använder Screencast-O-Matic.

Här finns ytterligare information och manualer kring användandet av Screencast-O-Matic: Instruktioner - spela in med Screencast-O-Matic.

Benefits with Flipped Classroom

PowerPoint-mallar för inspelning

På sidan Utrustning, mallar och verktyg för film hittar du KI:s PowerPoint-mallar med layout anpassad för skärminspelning eller för inspelning i studio med greenscreen.

Boka tid i studio

Om du vill boka tid i vår ljudstudio i Solna eller Flemingsberg kan du boka en tid direkt via vårt bokningsformulär. Välj något av alternativen Skärminspelning i Studio Solna eller Skärminspelning i Studio Flemingsberg.

Kontakta oss om digitalt lärande

Tillgänglig video

För att underlätta för olika användargrupper rekommenderar vi att du även läser om:

Mer information för inloggade medarbetare

Det finns mer information för dig som arbetar i följande grupper

• All KI staff
Logga in med KI-ID