Planera din film

Rörlig bild talar direkt till våra sinnen och känslor kan vara ett kraftfullt sätt att kommunicera. Men hur börjar man? Här är några tips för att komma på rätt spår.

Berättelse
Foto: Getty images

Vad vill du berätta?

Utgå från ditt budskap och fundera över om en film är ett bra sätt att förmedla det. Om ditt material är rikt på bilder, miljöer, personer och känslor så har du goda förutsättningar för att göra en bra film. Om du istället behöver förmedla ett faktatungt material med många detaljer så kanske en traditionell text gör jobbet bättre.

En film kan vara kraftfullt sätt att kommunicera ett filmvänligt innehåll, men en film som inte fungerar kan tvärtom ge ett negativt uttryck. Gör film när innehållet är det rätta - inte när du extra gärna vill nå ut. 

Tänk på din publik

Vem riktar du dig till?

Vad är din målgrupp intresserad av? Är det att få ett budskap förklarat, att få hälsa på i en verksamhet eller kanske träffa en person? Det kan vara svårt att göra allt på samma gång. Bestäm dig för EN berättelse och fundera på hur du kan anpassa denna för just din målgrupp.

Bild av sociala medier ikoner

På vilken plattform ska filmen visas?

Tänk redan från början på i vilken kanal ni ska publicera filmen och anpassa filmen därefter. Om du vill nå ut i sociala medier blir det extra viktigt att fatta sig kort och att engagera redan från de första sekunderna, annars är det stor risk att filmen drunknar i konkurrensen med annat material. Det kan också finnas krav på filmens tekniska format kopplat till olika kanaler.  

Bild som illustrerar vägval och riktning

Hur ska filmen produceras?

En film behöver planeras, spelas in och redigeras. Gör du det själv eller behöver du ta hjälp? Här är några olika sätt att komma från idé till färdig film för dig som jobbar på Karolinska Institutet.

  • Gör filmen själv. En smart telefon och en enkel extern mikrofon fungerar ofta utmärkt som inspelningsutrustning. Vi har samlat tips och råd för dig som vill göra en film själv.
  • Beställ från intern filmleverantör.Behöver du hjälp med att visualisera din forskning för att göra den enklare att förmedla i till exempel en undervisningssituation? Eller vill du kanske variera din undervisning med en podcast eller videosekvens? På KI kan du få hjälp med olika slags mediaproduktioner från IKT-pedagogerna (Enheten för Undervisning och lärande) och Bildmakarna (KIB). 
OD
Innehållsgranskare:
Ola Danielsson
2023-01-23