Optimera din hemstudio

Att presentera inför en publik eller en skärm har många gemensamma men också vissa skillnader. Manuset och samtalet kan vara precis samma sak, men du som presentatör har mycket mer ansvar för ditt "rum" och hur du ser ut, låter och uppfattas genom skärmen. Den här sidan ger dig några enkla men effektiva tips för att optimera ditt samtal ur produktionssynpunkt.

Optimera din video

Välja en kamera

En extern webbkamera ger oftast en bättre bildkvalitet än den som är inbyggd i din bärbara dator. De egenskaper som är viktiga i en bra webbkamera är: kontrastnivån som webbkameran kan erbjuda, förmågan att anpassa sig till olika ljusnivåer, objektivets kvalitet och kamerans upplösning. De flesta avdelningar har webbkameror med HD-upplösning som du kan låna ut för tillfället, men eftersom även HD-webbkameror är väldigt varierade i kvalitet rekommenderar vi att du testar dem före användning.

Det kanske vanligaste webbkameraformatet är ett som är format för att sitta snyggt på en datorskärm och filma en person, även om det finns vidvinkelversioner som syftar till att fånga ett helt konferensrum.

På den här sidan ger vi några tips för utrustning som kan köpas via Wisum.

Några tips för användning av webbkameror

Hur du använder en webbkamera gör ett enormt skillnad till videokvaliteten ur tittarnas perspektiv. Här är våra viktigaste tips:

 • Placera kameran i ögonhöjd. Om du inte har en extern webbkamera kan du placera din bärbara dator på böcker
 • Om du använder ett manus eller anteckningar ska dessa placeras så nära webbkameran som möjligt
 • Optimera belysningen i rummet innan du börjar (se nästa avsnitt)
 • Även om många människor brukar bara använda webbkameran för att fånga ansiktet, är det värt att överväga om du bör inkludera din överkropp för att möjliggöra gestikulation och kroppsspråk.
En jämförelse på två olika kameravinklar, en där webkameran är på skrivbordsnivå (vänster), och en där det är på ögonnivå (höger)
En jämförelse på två olika kameravinklar, en där webkameran är på skrivbordsnivå (vänster), och en där det är på ögonnivå (höger) Foto: Teresa Sörö
En skärmbild som visar hur man hittar videoinställningarna i Zoom genom att klicka först på ^-symbolen som är inom 'stop/start video' knappen, och sedan på 'Video settings'
Var man hittar videoinställningarna i Zoom Foto: N/A

Inställningar i Zoom

Man kan hitta Zooms videoinställningar klickar du först på ^-knappen som sitter inom knappen som slår på / av videon och sedan klickar du på Video settings.

Försök att justera följande inställningar i Zoom för att få bästa video:

HD - Att skicka ett HD-videoflöde ökar videokvaliteten för vissa, men ställer också högre krav på tillgänglig bandbredd för både dig och tittaren.
Adjust level for low light - Genom att växla denna inställning till Manuell kan du manuellt göra Zoom att justera belysningen. Detta kan hjälpa dig när du har bakgrundsbelysning eller dålig belysning i rummet.

Inställningar i Teams

Kommer snart

Belysning

En bra belysningskvalitet i rummet kan göra stor skillnad för hur du ser ut. Våra rekommendationer här är:

 • Undvik belysning bakifrån om möjligt - Starkt ljus från t.ex. fönster i bakgrunden får dig att se väldigt mörk ut.
 • Försök att tända framifrån - Att placera en ljuskälla bakom din webbkamera är ett bra sätt att optimera ljusnivåerna för din webbkamera
 • Använd flera ljuskällor eller diffus belysning för att undvika skuggor
 • Se till att den starkaste ljuskällan inte är din skärm - Detta kommer att ge dig en lite blå antydan, och ditt ansikte kommer att spegla färgen som visas på skärmen.

Ljud

Även om publiken i allmänhet kommer att klara av video av suboptimal kvalitet, kan ljudet vara dåligt kan det göra livet riktigt hårt för deltagarna. Det finns dock några parametrar som du enkelt kan ändra för att göra ditt ljud bättre, nämligen att använda en mikrofon av god kvalitet, att ha mikrofonen relativt nära munnen, välja ett rum med en bra ljudmiljö. Den andra avgörande faktorn här är tillgänglig nätverksbandbredd och nätverksanslutningens stabilitet.

Det kanske bästa tipset vi kan ge för att förbättra ljudkvaliteten är att ringa ett testsamtal till en kollega och göra justeringar enligt deras feedback. Det sagt, här är några tumregler:

 • Val av mikrofon - Generellt är de inbyggda mikrofonerna i datorer inte bra. Om din inte låter bra rekommenderar vi att du testar ett headset (som brukar vara bättre) eller en annan form av extern mikrofon. Du kan hitta några utrustningstips på den här sidan.
 • Mikrofonplacering - Det är viktigt för mikrofonen att vara nära högtalarens mun för att få mer direkt ljud och mindre efterklang. Med detta sagt brukar placera en mikrofon direkt framför munnen resultera i överdrivna och förvrängda plosiva ljud.
 • Val av rum - Ur perspektivet att välja en idealisk miljö för ljud finns det två vägledande principer. Det första är att det ska vara fritt från onödigt buller (andra människor, vind, trafikbuller, högljutt luftkonditionering) och det andra är att mjuka möbler i rummet minskar oönskade efterklang som skulle uppstå i rum med hårda ytor.

Skapa energi

Många påstår att det är svårt att bygga samma energi när man pratar med en kamera istället för en publik som är med i rummet, därför är det viktigt att jobba med det så att lyssnare känner ditt engagemang och att skapa engagemang. För att lyssnarna ska kunna engagera med dig har jag två enkla tips:

Ge ögonkontakt.

Titta in i kameran så mycket som möjligt. Om du har deltagarna eller moderatorn på din skärm samtidigt som du ska hålla ditt föredrag är det väldigt lockande att titta på deras ansikten på skärmen istället för kameran. Använd ett vitt papper för att minimera din distraktion, eller flytta deras ansikten så nära kameran som möjligt. Det gäller även ditt manus. För att förhindra att du börjar läsa istället för att berätta, se till att manuset endast innehåller stödord och placera dem mycket nära kamerans öga för att undvika stora ögonrörelser.

Stå upp

Skjut din dator och kamera tillräckligt högt upp så att du kan stå medan du pratar. Du har mycket enklare sätt att behålla din energi som du uppenbarligen kommer att tappa genom att prata med en "död" kamera. Om du har ett justerbart skrivbord är det enkelt. Om du behöver vara mer kreativ för ditt hemmakontor är strykbrädan och en kartong en bra start.

Var uppmärksam på bakgrundsmiljön

Tre bilder som visar resultat på olika bakgrundsmiljöer. Till vänster syns en hylla i bakgrunden, i mitten syns en bokhylla med böcker, och till höger syns en vägg utan några bilder eller mönster.
En neutral och enkel bakgrundsmiljö ger oftast bäst resultat Foto: Teresa Sörö

Din bakgrund kommer att märkas, så om du är på ditt kontor eller hemma, se till att din bakgrund inte är fullt med massor av saker att titta på eller några rörelser som kan vara störande. I Zoom har du möjlighet att använda virtuell bakgrund. Kom ihåg att din befintliga bakgrund måste vara ganska solid för att bakgrunden ska fungera