Kravprofil för prefekt vid LabMed

Inför rekrytering av ny prefekt 2023-01-01 har rekryteringsgruppen*, efter samverkan och förankring med fackliga representanter, studentrepresentanter samt institutionens ledningsgrupp enats om nedan kompetenskrav för prefektkandidaten.

KI övergripande krav

• Vetenskaplig och pedagogisk kompetens i för LabMed relevant område för att kunna utveckla verksamheten.
  • Stark förankring i vetenskapssamhället och nätverk inom akademin.

• Förmåga och motivation att vara ledare för en institution utifrån dess särart.

• Ha visioner om institutionens framtida strategier och utveckling.

• Förmåga att sätta mål, genomföra beslut och förändringar med transparens och förankring.

• God kommunikativ förmåga som ger motivation och engagemang.

• Förmåga att skapa en kreativ och hälsosam arbetsmiljö med delegerat ansvarstagande.

• Förmåga och motivation att framgångsrikt samarbeta med interna och externa partners och intressenter.

• Utveckla innovation inom institutionen och universitetet som helhet.

• Utveckla ett levande fundament för etik och kvalité inom institutionen och universitetet som helhet.

• Förmåga att leda en akademisk verksamhet med hög forskningsaktivitet i en myndighet.

• Hantera en komplex organisation med olika verksamhetskulturer och motsägelsefulla kravbilder.

• I övrigt leva upp till kriterierna för ledarskap vid KI.

Institutionens lokala krav

• Kompetens motsvarande professorsnivå.
  • Kandidaten ska se detta uppdrag som sin huvudsakliga uppgift.

• God kännedom om sjukvårdshuvudmannens organisation och verksamheter.

• Prefektuppdraget kan inte kombineras med chefsuppdrag vid kliniska verksamheter.

• Kandidaten ska bedriva sin egen huvudsakliga akademiska verksamhet vid Campus Syd.

• Kandidaten ska verka för att utveckla forskningssamverkan och infrastruktur vid Campus Syd.

• Kandidaten ska ha egen erfarenhet av undervisning inom grund- och forskarutbildning.

• Kandidaten ska bidra till att utveckla och stimulera excellent undervisning och integrering med institutionens forskningsuppdrag.

• Kandidaten ska stimulera samverkan och integration mellan akademi och sjukvård mellan Labmed och motsvarande kliniska verksamhetet.

• Kandidaten ska behärska myndighetsspråket svenska.

Förordnandet som prefekt är ett uppdrag och inte att likställa med en anställning. Därmed förutsätter prefektuppdraget att innehavaren är tillsvidareanställd vid KI.

*) Rekryteringsgruppen består av Jan Bolinder (ordförande), Jenny Degerholm Langsmo (sekreterare), Peter Bergman, Jonas Fuxe, Anna Karlsson, Robert Månsson samt Joachim Lundahl, tf funktionschef för Medicinsk Diagnostik Karolinska (adjungerad).