Fotografering av porträtt med mobilkamera

Så här gör du för att ta en porträttbild av dig med mobilkamera. Be en kollega hjälpa dig att ta bilden, den ska ge ett vänligt och trevligt intryck av dig. Det är svårt att ta sin egen portättbild.

Bakgrunden:

Ta gärna bilden i din egen arbetsmiljö, men inte inne på ett litet rum. Ställ er i så fall utanför rummet. Kolla så att bakgrunden inte har något med extra stark färg. Flytta i så fall eller byt vinkel. Det kan räcka att vrida sig så att det starkt lysande inte syns i bild. Se till så att inga kabelrör eller liknande, ser ut att sticka upp från huvudet på personen.

Du som blir fotograferad:

Ställ dig i miljön, gärna med mycket utrymme bakom dig – så att bakgrunden blir oskarp. Vrid en aning på kropppen så att du tittar in i kameran lite från sidan. Lyft hakan en aning mer än vad som känns normalt, det öppnar upp ditt ansikte. Le med öppen eller stängd mun, det som känns bäst för dig – prova gärna både och.

Du som fotograferar:

Välj Porträttläge i kameran. Kolla så att du har personen i mitten på bilden, och att bakgrunden blir oskarp. Det är få som tycker om att bli fotograferad, hjälp personen genom att prata samtidigt som du tar många bilder. Prova att personen vänder sig åt andra hållet, och testa några rakt framifrån.

Titta igenom bilderna, kolla att ögonen är öppna och välj ut den bästa att använda på din profilsida på KI.

KC
Innehållsgranskare:
Kicki Carlsson
2023-09-22