Skip to main content
nvs_2016_anna_marseglia_dc.jpg

Anna Marseglia

Postdoktor

Om mig

Jag är doktor inom den medicinska sektorn i Aging Research Center, NVS, KI, med inriktning inom geriatrisk epidemiologi.

Jag tog min magister examen 2009 i klinisk psykologi från University of Padua (Italien). Mellan 2010 och 2013 samarbetade jag med Italian National Research Council–Institute of Neuroscience, Aging Branch in Padua i flera projekt inom diabetes-relaterade komplikationer och kognitiv förmåga, kost och kognitiv förmåga i äldre personer, och livskvalitet för personer som undergått knäoperation. Jag blev registrerad som doktorand vid NVS, Karolinska Institutet i maj 2014 och sedan december 2015 är jag ordförande i PhD student Council vid NVS.

Jag är också licensierad psykolog sedan 2011, med träning inom neuropsykologi från Department of Neuroscience–Neurology I Operative Unit (Padua, Italy). Under arbetet med patienter, började jag att lägga märke till att de med diabetes hade en annan kognitiv profil, så jag ville lära sig mer.

Forskningsbeskrivning

Mitt forskningsprojekt handlar om effekten av prediabetes och typ-2 diabetes på kognitivt åldrande, från normal kognitiv förmåga till diagnos av kognitivsvikt och demens. Jag ska också undersöka hur diabetes-relaterade faktorer som glykemisk kontroll, kardio- och cerebrovaskulära sjukdomar, och inflammation kan påverka effekten av prediabetes och diabetes på kognitivt åldrande. Nuvarande arbetar jag med tvärsnitt och longitudinell data från tre populationsbaserade projekt: Swedish National study on Aging and Care-Kungsholmen (SNAC-K), Swedish Adoption/Twin Study of Aging (SATSA), och HARMONY studien.

Utbildning

  • Kandidatexamen i "Cognitive psychology and psychobiology", University of Padua, Italy (2007)
  • Magister in "Clinical psychology", University of Padua, Italy (2009)
  • Postgraduate diploma (II level) in "Forensic psychopathology and neuropsychology", University of Padua, Italy (2011)
  • Licensierad psykolog, University of Padua, Italy (2011)
Loading bibliometrics...