Välkommen Thaís Lopes de Oliveira!

Ny postdoc vid NVS.

Porträtt av Thaís Lopes de Oliveira, postdoc vid NVS.
Thaís Lopes de Oliveira, postdoc vid sektionen Aging Research Center, NVS. Foto: Privat.

Vilket är ditt uppdrag vid NVS?/Vad ska du arbeta med?

Mitt uppdrag på NVS är att arbeta med dataharmonisering, dataanalys och skriva vetenskapliga rapporter som kommer att bidra till framstegen i projektet som syftar till att identifiera geroprotektorer med potential att bromsa biologiskt åldrande hos människor genom att studera läkemedel som används för vanliga åldersrelaterade sjukdomar.

Vilken sektion kommer du att arbeta på?

Jag kommer att arbeta på sektionen Aging Research Center.

Vad ser du mest fram emot med ditt nya jobb?

På det här jobbet ser jag fram emot en tvåvägsöverföring av kunskap mellan teamet och mig. Jag förväntar mig mest att bidra till teamet med operationalisering av forskningsidéer, kvantitativa och longitudinella analyser samt resultattolkning. Jag förväntar mig att få expertis inom epidemiologin kring åldrande, statistisk modellering och spridning av resultat till forskarvärlden, beslutsfattare och det svenska samhället och vidare.

Varifrån kommer du nu och vad har du gjort tidigare?

Efter min examen i nutrition (2014) började jag arbeta i en forskargrupp om företagshälsa vid National School of Public Health i Rio de Janeiro - Brasilien. På den här skolan tog jag min magisterexamen (2015-2017) och min doktorsexamen (2017-2021) i epidemiologi i folkhälsa. Mitt forskningsintresse under de senaste fem åren var att förstå sambandet mellan yrkesegenskaper och hälsa för att främja ett bättre hälsosamt åldrande på arbetsplatsen. Sedan 2015 har jag arbetat med en brasiliansk tjänstemannakohortdata (Brazilian Longitudinal Study of Adult Health - ELSA-Brasil) och samarbetat i datainsamling. Under min doktorsexamen studerade jag arbetsstressarnas påverkan på självvärderade hälsoförändringar under tio års uppföljning av ELSA-Brasil, och jag var gästdoktorand vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet.

År 2021 arbetade jag som tillfällig postdoktor i forskning om urban hälsa i latinamerikanska länder (SALURBAL) vid Federal University of Minas Gerais – Brasilien. Jag arbetade med brasilianska registerdata och genomförde forskning som undersökte förväntad livslängd vid födseln, vid 20, 40 och 60 års ålder i små områden i sex brasilianska städer.

Vad gör du när du inte arbetar?

På fritiden virkar, läser och tränar jag, leker med min hund och jag har börjat lära mig spela piano.

Vad läser du just nu?

Jag läser The Book of Why av Judea Pearl och Dana Mackenzie. Jag är intresserad av att studera kausal slutsats, och den här boken rekommenderades av mina doktorandprofessorer.

Vilken är den vackraste plats du varit på?

Den vackraste platsen jag har besökt var Dominikanska republiken. Landet har trevlig mat och musik, vänliga människor och vackra stränder för att vila, sola och surfa.

I Punta Cana är det möjligt att göra äventyrsutflykter, såsom zipline och buggy. Du kan surfa på Macao beach eller lära dig surfa. Och du kan sola och vila på Bayahibe beach.

Vad gör dig riktigt glad?

Att leva i nuet och göra det bästa jag kan för att göra det njutbart gör mig lycklig. Du kan förstå denna idé genom att titta på detta TED talk som genomfördes av professor Clóvis de Barros Filho. Det är textat på engelska.

Tack för att du läste om mig. Jag ser fram emot att träffa dig.