Marie Holmqvist, Docent Senior Lecturer Reader Karolinska Institutet

Marie Holmqvist

Senior forskare

Docent, läkare, forskare med fokus på ovanlig reumatisk systemsjukdom.

Vg besök den engelska presentationssidan för mera info

Forskningsbeskrivning

Systemisk skleros och myosit är allvarliga och ovanliga systemsjukdomar. De som insjuknar drabbas ofta av svåra organmanifestationer, och en del lever kortare liv än andra.

I vårt forskningsteam bedriver vi klinisk och translationell forskning som syftar till att förstå varför människor drabbas av dessa ovanliga systemsjukdomar. Vi arbetar även med att förstå varför våra patienter drabbas av andra sjukdomar, vad det är som förkortar deras liv och hur vi kan förbättra deras möjligheter att ta sig igenom svåra komplikationer kopplade till sjukdomen.

Samsjuklighet med andra sjukdomar, sjukdomsmanifestationer kopplade till systemisk skleros och myosit samt överlappet mellan sjukdomarna och cancer är de områden vi primärt just nu arbetar med. Vi arbetar nära och i samarbete med andra forskare och läkare på bland annat immunologilabb och genetiklabb, samt biostatistiker och epidemiologer på Karolinska Institutet. 

Forskningseamet leds av Marie Holmqvist som är senior forskare vid Karolinska Institutet och läkare på reumatologen på Karolinska Universitetssjukhuset. 
I teamet arbetar forskande reumatologspecialister Karina Gheorghe, Karin Gunnarsson och Nancy Vivar, forskande sjukgymnast Henrik Pettersson, forskningssjuksköterska Ingrid Gerhardson, sjuksköterska Elisabet Dyrsmeds, epidemiolog och postdoc Karina Patasova, läkare och postdoc Karin Wadström, epidemiolog och doktorand Weng Ian Che. Flera studenter och juniora medarbetare arbetar också kortare perioder i våra projekt. 

Om man vill bidra till vår forskning via Karolinska Institutet kan man swisha till 123 202 32 08 eller sätta in pengar via bankgiro 5310-6217.

Märk swish och inbetalning med Team Holmqvist, MedS. Pengarna kommer då till Karolinska Institutet, Institutionen för medicin Solna, och vårt team.

Vill man att pengarna ska gå specifikt till systemisk skleros så märks inbetalningen med Team Holmqvist MedS SSc
Vill man att pengarna ska gå specifikt till myosit, så märks inbetalningen med Team Holmqvist MedS myosit

Alla donationer används till kostnader som rör forskning. 

Forskningssköterskor och -läkare i Systemisk skleros-gruppen