Om mig

Adjungerad professor i ortopedi vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset, från 1 april 2022.

Primär anställning: Överläkare vid Södersjukhuset

Forskningsbeskrivning

Karl Eriksson är ortoped inriktad på knäkirurgi, och forskar för att förbättra vården för patienter med korsband- och meniskskador. En viktig del i detta är kliniska studier som utvärderar kirurgiska tekniker och behandlingsprinciper. Han har även studerat andra aspekter av mjukdelsskador i knät, som riskfaktorer och socioekonomiska konsekvenser.

Karl Eriksson var den förste som visade att semitendinosussenan, vilken ofta transplanteras för att ersätta ett trasigt korsband, växer ut på nytt. Han har också visat att tvärt emot den konventionella uppfattningen i fältet finns det inga negativa konsekvenser av tidig kirurgi vid korsbandsskada, med den teknik som idag är standard. Nyligen har han utvecklat en ny kirurgisk teknik för att ersätta en trasig menisk med material från sena.

 

Akademiska priser och utmärkelser

Karl Eriksson har många internationella engagemang, bland annat som generalsekreterare i ESSKA, European Society for Sports Traumatology, Knee Surgery and Arthroscopy.