Portrait by Erik Cronberg

Ebba Lindqvist

Adjungerad adjunkt

Om mig

Jag är docent i kirurgi och arbetar som plastikkirurg och sektionschef på Bröstsektionen, Verksamhetsområde Kirurgi, Södersjukhuset.

Min pågående forskning kretsar kring kliniska utfallsmått efter kirurgi för bröstcancer, sarkom och underbenstrauma, samt epidemiologiska studier inom samma områden. Jag handleder doktorander och läkarstudenter samt undervisar i vetenskaplig metodologi på Karolinska Institutet.

Forskningsbeskrivning

2023 - Självständig forskning som docent på Institutionen för Klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI-SöS). Klinisk och epidemiologisk forskning inom bröstcancer, sarkom och underbenstrauma.

2022 - Forskning som självständig forskare på Institutionen för Klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI-SöS). Klinisk och epidemiologisk forskning inom bröstcancer, sarkom och underbenstrauma.

2017 - 2021 - Forskning på postdoc-nivå på Institutionen för Molekylär Medicin och Kirurgi (MMK). Klinisk forskning på utfallsmått efter kirurgi för malignt melanom, trycksår och könsbekräftande kirurgi, samt epidemiologiska studier inom samma områden.

2013 - 2017 - Doktorsavhandling i epidemiologi vid Institutionen för Medicin, Solna (MedS). Epidemiologisk forskning med fokus på multipelt myelom och dess förstadium monoklonal gammopati av oklar signifikans (MGUS). För mina forskarstudier erhöll jag MD/PhD-stipendiet (CSTP) från Karolinska Institutet.

Pedagogiska meriter

Som adjungerad adjunkt på Institutionen för Medicinsk Epidemiologi och Biostatistik (MEB) är jag bland annat kursledare och examinator för kursen Medicinsk Vetenskaplig Metodologi, termin 5, Läkarprogrammet. Jag är också koordinator för en grupp studenter på kursen Examensarbete i medicin, termin 8, Läkarprogrammet, samt examinator på samma kurs. 

Jag har många års erfarenhet av att hålla i och arrangera föreläsningar, workshops och seminarier, och av att kliniskt handleda läkarstudenter, AT-läkare och ST-läkare inom kirurgi, plastikkirurgi och trauma. Tidigare har jag varit lärare på KI:s interprofessionella utbildningsdagar (IPL) samt undervisat i anatomi och neurovetenskap.

 

Pedagogisk utbildning

Workshop i Entrustable Professional Activities, Association for Medical Education Europe, Lyon. Augusti 2022

Utveckling av bedömning av ST-läkare i klinisk verksamhet, Karolinska Universitetssjukhuset i samarbete med ACGME. September-december 2020

Läkarprogrammets utbildning i digital examination på distans, Karolinska Institutet. April 2020

Att bedöma ST-läkare i klinisk verksamhet, Karolinska Universitetssjukhuset. September 2019

Introduktionskurs för doktorandhandledare, Karolinska Institutet. Maj 2019

Grundläggande högskolepedagogik, Karolinska Institutet. Juni 2018

Utbildning

Fellowship i plastikkirurgi, Unit of Plastic Surgery, Edinburgh, Skottland. 2021

ST-utbildning i rekonstruktiv plastikkirurgi, Karolinska Universitetssjukhuset. 2015 - 2020

Doktorsavhandling i epidemiologi, Karolinska Institutet. 2013 - 2017

Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare, Karolinska Institutet. 2011 - 2012

Läkarprogrammet, Karolinska Institutet. 2007 - 2012

Akademiska priser och utmärkelser

San Michele-Stipendiat, Stiftelsen San Michele, oktober 2021

Ledamot i juryn för Årets artikel, Läkartidningen, 2014 - 2021

Reviewer, flertalet vetenskapliga tidskrifter, 2013 - pågående

Bästa föreläsare, Studentvald kurs Rekonstruktiv plastikkirurgi, 2018, 2019, 2020

Vinnare av resestipendium för högkvalitativt abstrakt, European Hematology Association, årlig kongress, Milano, juni 2014

Vinnare av resestipendium för högkvalitativt abstrakt, American Society of Hematology, årlig kongress, New Orleans, december 2013

Stipendiat, Clinical Scientist Training Programme (CSTP), tidigare MD/PhD Programme, Karolinska Institutet, Stockholm