Skip to main content
opava2.jpg

Christina Helging Opava

Professor/sjukgymnast

Institution och organisatorisk tillhörighet:

Om mig

Christina H. Opava (tidigare Stenström) är professor i fysioterapi sedan 2006, legitimerad fysioteraput/sjukgymnast sedan 1978 och innehar sedan 1996 specialistexamen i reumatologisk fysioterapi/sjukgymnastik. Innehar förenad anställning med Karolinska universitetssjukhusets reumatologiska klinik. Leder forskargrupp med inriktning på Fysisk aktivitet och hälsa vid reumatisk sjukdom.

Är Foreign Adjunct Professor vid Dr. APJ Abdul Kalam College of Physiotherapy, Pravara Institute of Medical Sciences, Loni, Indien.

Forskningsbeskrivning

Forskningen är inriktad främst mot fysisk aktivitet och träning för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar i interventions- och implementeringsstudier, utveckling och anpassning av mätmetoder samt utforskande av patient- och vårdgivarperspektiv på fysisk aktivitet. Studier om hur fysisk aktivitet påverkar mekanismer bakom systemisk och lokal inflammation, smärtmodulering och kardiovaskulär funktion bedrivs i nära samarbete med specialister på dessa områden. Forskningen är translationell och genomförs i en multiprofessionell miljö i samarbete med forskare från ett flertal svenska och utländska lärosäten.

Pedagogiska meriter

Undervisar huvudsakligen genom examination av magisteruppatser på KI:s Fysioterapeutprogram. Tidigare undervisningserfarenhet från alla nivåer vid åtta svenska lärosäten samt vid lärosäten i USA, Italien, Nederländerna, Schweiz och Indien. Har även arbetat med kursutveckling och kursledning samt i utarbetande av textböcker och andra läromedel på svenska och engelska.

Föreläser regelbundet  på inbjudan av kliniker, yrkesorganisationer och patientföreningar om evidensbaserade åtgärder inom det egna forskningsområdet och kliniska expertisen. 

Utbildning

Sjukgymnastexamen vid Lunds universitet 1978

Doktorsexamen i medicinsk vetenskap vid Karolinska institutet 1993

Docent i fysioterapi med inriktning mot reumatologi vid Karolinska Institutet 1999

Specialistexamen i fysioterapi/sjukgymnastik med inriktning mot reumatologi, 1996

Akademiska priser och utmärkelser

- Distinguished Scholar Award, Association of Rheumatology Health Professionals, USA, 2002

- Nanna Svartz pris i klinisk reumatologisk forskning, Pfizer/Reumatikerförbundet, 2004

- Ann Kunkel Advocacy Award, Association of Rheumatology Health professionals, USA, 2016

- Hedersmedlemskap i European League Against Rheumatism, 2017

- Lifetime Achievement Award, Association of Rheumatology Health professionals, USA, 2018

- Leadership in Rehabilitation Award, World Confederation for Physical Therapy, 2019

- Hedersmedlemskap i Svensk reumatologisk förening, 2019

Loading bibliometrics...