Coronaviruset och resor, visum och tillstånd

Den globala COVID-19-pandemin fortsätter att påverka internationella studenter och personal vid KI. Följande är en sammanfattning av de senaste uppdateringarna. Håll dig informerad!

Läs alltid Information om coronaviruset till medarbetare och studenter först

Internationella doktorander och forskare som ska resa in i Sverige för att börja studera eller forska

Regeringen: Inreseförbudet för resande till Sverige från länder utanför EU/EES förlängs till och med den 31 januari 2022.
Utländska medborgare som är folkbokförda i Sverige, har giltigt uppehållstillstånd, uppehållsrätt eller uppehållsstatus får resa in i Sverige, t ex studerande och forskare. Kolla vad som gäller vid inresa eftersom kraven (t ex negativt covid-19 test vid inresa) kan ändras med kort varsel.

Polisen: Att resa till Sverige från utlandet under coronapandemin

Folkhälsomyndigheten: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

Observera att de flesta icke EU medborgare behöver ett uppehållstillståndskort för att kunna resa in i Sverige. Vissa svenska utlandsbeskickningar / ambassader kan vara stängda på grund av pandemin. Man har för avsikt att öppna så snart situationen tillåter.

Tänk på att

  • hålla kontakt med din närmaste chef eller handledare vid KI samt HR
  • kontakta den närmaste svenska ambassaden eller konsulatet för mer information om gällande bestämmelserna. Obs ökad risk för otillgänglighet på ambassader, kolla Swedenabroad.se först
  • kolla reserestriktioner i landet du ska resa ifrån samt transit 
  • kolla reserestriktioner hos ditt flygbolag
  • kontakta KI Housing om du har kontrakt men ditt ankomstdag ändras

Om covid-19 test i Stockholms län

Saknar du e-legitimation eller är i Stockholm på tillfälligt besök kan du kontakta valfri vårdcentral. Se 1177 hitta vård

Arlanda: 
ExpressCare och Airport Sky Vårdcentral

Svenska medborgare som bor i Stockholms län och personer som bor i Stockholms län och har permanent uppehållstillstånd kan provta sig kostnadsfritt i bagagehallen på Arlanda.

Om vaccination mot covid-19 i Stockholms län

Se Drop-in vaccination på Karolinska Universitetssjukhusets mottagningar

Om du inte har svenskt personnummer eller svensk folkbokföringsadress kan du kontakta en vårdcentral. Se 1177 hitta vård

Vaccinationsbuss främst för personer som saknar den digitala möjligheten att boka tid. Även du som saknar svenskt personnummer kan få vaccin vid bussen.